Saturday, November 5, 2016

Tak jaga makan kulit tetap hauk

Buat wanita tersayang di luar sana. Jaga pemakanan πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

Saya selalu pesan pada kawan-kawan untuk jaga makan selain dari menggunakan skincare yang betul. Krim atau sabun merawat dari luar. Manakala apa yang anda makan adalah rawatan dari dalam. Produk skincare bukan alat magik. Kulit anda tak akan betul-betul cantik dengan hanya pakai krim. Makan suka hati. Maaf banyak. Perkara itu tak akan berlaku.

Most common skin problems datang dari diet yang tidak baik. Terutamanya pada diet yang tinggi kandungan gluten, gula dan produk tenusu.

Kita ambil contoh gula. Jika terlalu tinggi boleh sebabkan kehilangan tisu kolagen dan elastin pada kulit, spike insulin, spike hormon androgen hingga kulit boleh bertukar kasar. Jadi jangan terkejut bila kulit selalu naik jerawat, wajah sembap, kulit nampak kendur walaupun usia belum cecah 30 tahun.

Jaga pemakanan tak hanya semata nak jaga kulit. Uols makan right portion badan sendiri juga yang sihat, risiko diabetes masa mengandung dan segala jenis penyakit kronik berkurang. Nampak macam tak penting sebab muda lagi. Tapi tabiat makan ini perlu pupuk sejak awal. Sebab kesan dia datang bila uols dah tua nanti. Tambahan orang perempuan. Please jaga makan. Eat right. Tak minta untuk makan sayur buah mahal, ikan salmon, air osmosis terbalik 100 kali. Just kurangkan ambilan gula yang banyak ada dalam air manis, ais krim dan segala yang manis.

Tak percaya? Korang cuba. Uols akan nampak perubahan.

Ditulis dengan penuh cinta,
Nabilla Nasir 😘





Wednesday, November 2, 2016

Hampas teh untuk skrub kulit


Walaupun kita sedang lalui zaman ekonomi genting, kulit perlu skrub at least 1 kali seminggu. Kulit jenis berminyak sangat digalakkan. Fungsi adalah untuk bersihkan pori kulit yang terbuka dan buang sel kulit mati yang jika dibiarkan boleh sebabkan jerawat.

Nak pakai skrub apa?

Semua jenis skrub tak kira apa jenama. Nak jimat kos pakai yang natural pun boleh. Cuma ikut kesesuaian kulit masing-masing. Jenis kulit nipis eloklah pakai skrub yang berbiji halus je atau oat lembik. Kalau kulit tebal boleh pakai biji kasar atau hampas teh.

Urut perlahan. Jangan ditonyoh sampai kulit jadi merah. Lebih bagus skrub pada waktu malam. Then, boleh apply krim malam untuk nourish semula kulit.

Macam saya biasa pakai oat masa kulit berjerawat. Bila jerawat dah sembuh pakai hampas teh. Last step apply krim malam RK WhiteShine V-Shape & Green Cream. Esoknya bangun dari tidur adalah rasa macam cun sikit. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Tak caye? Korang cuba πŸ˜—πŸ˜—πŸ˜—πŸ˜—πŸ˜—




πŸ“²Berminat dengan RK WhiteShine boleh direct whatsapp saya 011 3910 7124 untuk info lanjut dan order 😘😘😘😘

ShareThis