Wednesday, August 31, 2016

Makanan Penyebab Jerawat

Hai Dek Non semua. Harini saya nak share part jaga makan pula untuk treat jerawat.

Actually, jaga makan senang je. Follow piramid makanan. Simple kan. Tapi kat mana problem dia? Meh tengok piramid makanan. Tengok pada level 3 & 4. PRODUK TENUSU, MINYAK, GULA, LEMAK.

Sekarang lihat pada makanan yang kerap diambil setiap hari.

Pagi - Roti Canai, Kuih Donut, Kuih Keria, Teo Manis

Lunch - Nasi 3 senduk, Ayam Goreng, sayur, tempe goreng, Air sirap

Minum petang - Kek coklat manis lit lit, air tin sejuk

Malam - Segalanya bergoreng

Nampak tak kat mana yang banyak? Piramid makanan dah jadi segi tiga terbalik. Yang paling atas paling banyak diambil. Bergula & berminyak.

Pada yang ada masalah jerawat susah nak sembuh, please monitor your food intake. Makanan tinggi indeks glisemik, bergula, berminyak dan tenusu boleh spike hormon insulin yang merangsang pengeluaran sebum dan ransang hormon androgen yang menjadi faktor kepada penghasilan jerawat serta kulit kasar.

Walaupun kaitan antara makanan and jerawat belum ada scientific prove yang betul-betul, tapi research giat dijalankan dalam kalangan dermatologist & researcher. Jadi tak salah untuk kita cuba. Jaga makan je pun. Nothing yang bahaya. Kalau ambilan diet harian betul, bukan setakat kulit bertambah baik tapi tubuh badan pun lebih sihat.

Saya kurangkan ambilan makanan bergula and tak minum susu. Dan alhamdulillah ada hasilnya. Jerawat dari dalam dapat dikawal. Tapi ada juga saya buat cheat day. 1 hari bantai makan benda manis. Datang waktu teringin, pagi minum teh manis, tengahari ribena, petang twister + pastu kek, malam air yogurt. Pastu jerawat keluar. Jerit 1 rumah.

*Dok tepek krim tapi makan macam monster. Mana nak elok jerawat tu. Kikiki.

#RKWhiteShine
#RahsiaMudaSedekad


πŸ“²Whatsapp saya 011 3910 7124 untuk info lanjut dan order 😘😘😘😘

ShareThis