Saturday, November 5, 2016

Tak jaga makan kulit tetap hauk

Buat wanita tersayang di luar sana. Jaga pemakanan πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

Saya selalu pesan pada kawan-kawan untuk jaga makan selain dari menggunakan skincare yang betul. Krim atau sabun merawat dari luar. Manakala apa yang anda makan adalah rawatan dari dalam. Produk skincare bukan alat magik. Kulit anda tak akan betul-betul cantik dengan hanya pakai krim. Makan suka hati. Maaf banyak. Perkara itu tak akan berlaku.

Most common skin problems datang dari diet yang tidak baik. Terutamanya pada diet yang tinggi kandungan gluten, gula dan produk tenusu.

Kita ambil contoh gula. Jika terlalu tinggi boleh sebabkan kehilangan tisu kolagen dan elastin pada kulit, spike insulin, spike hormon androgen hingga kulit boleh bertukar kasar. Jadi jangan terkejut bila kulit selalu naik jerawat, wajah sembap, kulit nampak kendur walaupun usia belum cecah 30 tahun.

Jaga pemakanan tak hanya semata nak jaga kulit. Uols makan right portion badan sendiri juga yang sihat, risiko diabetes masa mengandung dan segala jenis penyakit kronik berkurang. Nampak macam tak penting sebab muda lagi. Tapi tabiat makan ini perlu pupuk sejak awal. Sebab kesan dia datang bila uols dah tua nanti. Tambahan orang perempuan. Please jaga makan. Eat right. Tak minta untuk makan sayur buah mahal, ikan salmon, air osmosis terbalik 100 kali. Just kurangkan ambilan gula yang banyak ada dalam air manis, ais krim dan segala yang manis.

Tak percaya? Korang cuba. Uols akan nampak perubahan.

Ditulis dengan penuh cinta,
Nabilla Nasir 😘





Wednesday, November 2, 2016

Hampas teh untuk skrub kulit


Walaupun kita sedang lalui zaman ekonomi genting, kulit perlu skrub at least 1 kali seminggu. Kulit jenis berminyak sangat digalakkan. Fungsi adalah untuk bersihkan pori kulit yang terbuka dan buang sel kulit mati yang jika dibiarkan boleh sebabkan jerawat.

Nak pakai skrub apa?

Semua jenis skrub tak kira apa jenama. Nak jimat kos pakai yang natural pun boleh. Cuma ikut kesesuaian kulit masing-masing. Jenis kulit nipis eloklah pakai skrub yang berbiji halus je atau oat lembik. Kalau kulit tebal boleh pakai biji kasar atau hampas teh.

Urut perlahan. Jangan ditonyoh sampai kulit jadi merah. Lebih bagus skrub pada waktu malam. Then, boleh apply krim malam untuk nourish semula kulit.

Macam saya biasa pakai oat masa kulit berjerawat. Bila jerawat dah sembuh pakai hampas teh. Last step apply krim malam RK WhiteShine V-Shape & Green Cream. Esoknya bangun dari tidur adalah rasa macam cun sikit. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Tak caye? Korang cuba πŸ˜—πŸ˜—πŸ˜—πŸ˜—πŸ˜—




πŸ“²Berminat dengan RK WhiteShine boleh direct whatsapp saya 011 3910 7124 untuk info lanjut dan order 😘😘😘😘

Sunday, October 30, 2016

BCD KILL RK WhiteShine Pembunuh Jerawat

First time apply krim siang BCD KILL pada kulit.

Ini yang saya alami

1. Krim senang serap
2. Mudah untuk diratakan
3. Bau wangi
4. Tekstur ringan. Macam tak pakai apa-apa
5. Kulit glowing

Kenapa nama BCD KILL?

Sebab fungsi utamanya adalah untuk kecutkan jerawat dan BUNUH KILLL jerawat uols yang macam batu dan pasir-pasir di pantai itu. Haaaaa part yang ini memang best. Krim siang dwi-fungsi!!! Melindungi kulit dari sinar cahaya yang menyengat dan pada masa yang sama merawat jerawat.

Ada pelbagai saiz dan harga

Mini (S) = RM 20
Sedang (M) =  RM 30
Besar (L) = RM 55
Tekstur homogen. Mudah serap. πŸ‘

7 perkara paling best tentang BCD KILL (foundation jerawat)

✔krim tak melekit
✔mesra solat. So tak perlu make up remover. Jimat masa!
✔krim tak kan cair/ tak capok walaupun korang berada diluar rumah/pejabat dgn cuaca panas
✔tak berminyak, sesuai utk kulit berminyak sbb foundation jenis matte
✔tekstur ringan macam tak pakai pape
✔sambil melindungi kulit, die merawat jerawat/ panau/ ketuat
✔ada bekas parut berlubang, die 'fill in'.

Ramai fall in love dgn BCD KILL😍 

πŸ“²Whatsapp saya 011 3910 7124 untuk info lanjut dan order 😘😘😘😘


Promo Hujung Tahun RK WhiteShine ❤

Restock 😊

Thank you pada yang repeat order. Yang merisik dari aritu jom grab Promo October. Promo dilanjutkan hingga Disember ini!!!

Special dalam stok kali ni, krim siang BCD Kill & V-Shape Kill. Formula baru dengan kasih sayang khas untuk kulit jerawat & berminyak πŸ˜‰

#RKWhiteShine
#RahsiaMudaSedekad
#Teachernakawetmuda

Stok RK WHITESHINE KILL terjual macam pisang goreng panas

πŸ“²Whatsapp saya 011 3910 7124 untuk info lanjut dan order 😘😘😘😘

Thursday, September 1, 2016

Jerebu + kulit sensitif = Jerawat

Pada yang berkulit sensitif seperti saya, keadaan jerebu boleh buatkan jiwa sedikit resah. Sebab cik jerawat mudah muncul. Partikel jerebu ni boleh dikatakan beracun. Kandungan habuk, asap, gas carbon monoksida, sulfur dioksida dan lain-lain yang bercampur boleh menyebabkan iritasi pada kulit selain daripada masalah pernafasan. Yang kulit manja tu memang tak tahan. Partikel halus boleh sumbat pori kulit dan akhirnya POP! keluar jerawat πŸ˜‚

Disebabkan jerebu maka selamatlah keluar 4-5 ketul jerawat di muka ni. Biasanya untuk pastikan jerawat tak merebak, beberapa perkara kat bawah ni saya akan buat untuk control.

1. Pakai pelembap untuk tambah skin barrier (BCD Cream RKWS with SPF)

2. Minum air kosong untuk keep hydrated

3. Pakai masker oat yg boleh beri soothing effect untuk kulit yang kena iritasi.

4. Waktu malam pakai ubat jerawat (Golden Cream RKWS)

InsyaAllah 1 or 2 minggu kecutlah jerawat sikit demi sikit.

Banyak punca jerawat ni. Persekitaran, makanan, hormon waktu remaja serta mengandung dan lain-lain. Keep calm jangan stress okey. Kita rawat pelan-pelan πŸ˜—πŸ˜—πŸ˜—

Pada yang berminat nak guna RK WhiteShine, boleh Whatsapp saya 011 3910 7124. Set jerawat RKWS memang terbaik. Setahun bersama RK WhiteShine syukur kulit makin hari makin sihat dan cantik.
.
Nantikan review RK WhiteShine dari saya

#RKWhiteShine
#RahsiaMudaSedekad


πŸ“²Whatsapp saya 011 3910 7124 untuk info lanjut dan order 😘😘😘😘

Wednesday, August 31, 2016

Makanan Penyebab Jerawat

Hai Dek Non semua. Harini saya nak share part jaga makan pula untuk treat jerawat.

Actually, jaga makan senang je. Follow piramid makanan. Simple kan. Tapi kat mana problem dia? Meh tengok piramid makanan. Tengok pada level 3 & 4. PRODUK TENUSU, MINYAK, GULA, LEMAK.

Sekarang lihat pada makanan yang kerap diambil setiap hari.

Pagi - Roti Canai, Kuih Donut, Kuih Keria, Teo Manis

Lunch - Nasi 3 senduk, Ayam Goreng, sayur, tempe goreng, Air sirap

Minum petang - Kek coklat manis lit lit, air tin sejuk

Malam - Segalanya bergoreng

Nampak tak kat mana yang banyak? Piramid makanan dah jadi segi tiga terbalik. Yang paling atas paling banyak diambil. Bergula & berminyak.

Pada yang ada masalah jerawat susah nak sembuh, please monitor your food intake. Makanan tinggi indeks glisemik, bergula, berminyak dan tenusu boleh spike hormon insulin yang merangsang pengeluaran sebum dan ransang hormon androgen yang menjadi faktor kepada penghasilan jerawat serta kulit kasar.

Walaupun kaitan antara makanan and jerawat belum ada scientific prove yang betul-betul, tapi research giat dijalankan dalam kalangan dermatologist & researcher. Jadi tak salah untuk kita cuba. Jaga makan je pun. Nothing yang bahaya. Kalau ambilan diet harian betul, bukan setakat kulit bertambah baik tapi tubuh badan pun lebih sihat.

Saya kurangkan ambilan makanan bergula and tak minum susu. Dan alhamdulillah ada hasilnya. Jerawat dari dalam dapat dikawal. Tapi ada juga saya buat cheat day. 1 hari bantai makan benda manis. Datang waktu teringin, pagi minum teh manis, tengahari ribena, petang twister + pastu kek, malam air yogurt. Pastu jerawat keluar. Jerit 1 rumah.

*Dok tepek krim tapi makan macam monster. Mana nak elok jerawat tu. Kikiki.

#RKWhiteShine
#RahsiaMudaSedekad


πŸ“²Whatsapp saya 011 3910 7124 untuk info lanjut dan order 😘😘😘😘

ShareThis