Friday, October 21, 2011

Orang Kita Suka Membazir

Apa yang Dr Mazhar katakan semalam membuatkan saye tergerak untuk kongsikan bersama. Katanya orang2 di Malaysia banyak membazir. Bagi saye setiap sudut kita membazir. Pertamanye adalah dari segi penggunaan elektrik. Penghawa dingin dewan kuliah dibiarkan terbuka dari pagi hingga petang walaupun takde kuliah. Laptop dibiarkan walaupun tak guna. Kipas di bilik tak dipadamkan(saye jugak selalu buat). Kalau bab makan pulak, kadang2 tak habis. Senang cerita banyaklah pembaziran yang kita buat cumanya antara sedar atau pun tidak. Kalau kawan2 nak tahu, Dr Mazhar ni adalah visiting professor di department saye. Dia dari Pakistan. Jadi tak hairanlah die cakap di Malaysia banyak berlaku pembaziran. Memang die banyak buat perbandingan antara Malaysia dan Pakistan. Antara yang die katakan:
  • Janaan elektrik di Pakistan- 3jam tiada elektrik. 2jam ada elektrik. Begitulah kitaran die sampailah cukup 24jam. Saye rase kalau kat Malaysia jadi camni, ramai yang mati stress.
  • Pendidikan- Ini yang paling ketara. Kat sane peluang sangatlah tak banyak. Hanya orang yang kaya dan betul2 bijak pandai saja boleh dapat pendidikan yang lengkap. Yang lain2 tu belajar cincai2 je. Kelas pun sempit. Panas. Berdebu. Lagi malang jadi buruh.
Melihat kepada kami yang selalu kurang beri tumpuan pada kuliah die, kiteorang kena tarbiyah. Mungkin sebab kelas 5-6 petang. Sesetengah dari kami baru habis duduk dalam lab 6jam. Jujur takde semangat ditambah pula dengan letih. Jarang sekali para lecturer nak menegur student2 die. Mostly buat tak tahu je. Lain pulak dengan Dr.Mazhar ni. Dipendekkan cerita kenalah kiteorang dengan nasihat die selama 20 minit. Macam2 yang die cakap. Bercampur-campur perasaan kami semua. Cuma saye betul2 tertarik dengan satu pesanan ni,

"Belajarlah sehabis baik penuh dedikasi dan sepenuh hati kerana awaklah guru untuk bangsa saye di Pakistan yang kerja jadi buruh tu. Awaklah guru untuk semua orang yang kurang bernasib baik. Belajar bukan hanya untuk diri sendiri tapi untuk manusia di sekeliling kita juga. Awak adalah orang2 yang terpilih"

Lebih kurang camtulah ayat die. Touching jugak dengar. Sungguh saye katakan untuk mendengar itu mudah begitu juga untuk menulis dan membaca. Tapi untuk lakukannye amatlah payah. Hurm saye sendiri hari2 berperang dengan nafsu. Menahan dari segala macam hal dunia yang makin hari makin mencacatkan jiwa. Letih. Letih. Letih dan letih. Tapi ape2 pun saye cuba untuk tidak mengeluh. Pasti boleh insyaAllah =)

No comments:

ShareThis