Wednesday, June 8, 2011

Projek Final Year Yang Tak Berapa Nak Final

Tak sangka hampir 3 tahun dah saye menapak kat UM ni. Sem depan bergelar Super Senior. Kedengaran macam tua tapi saye belum 21 tahun ye. Baru 20 tahun 11bulan. Dah masuk tahun tiga kenalah buat projek final year. Tapi macam tak final year je. Haha faham2 jelahkan. Ibu ayah cakap belajar biar ikut kemampuan. Haha :p

Haaaa cerita pasal Projek Tahun Akhir ni saye dengan sebulat suara, sebulat hati, sebulat kata, sebulat segalanya memilih Organic Chemistry part 'Natural Product drug synthesis' untuk dibuat kajian selama setahun. Mula2 nak buat Organic synthesis tapi entah camne pusing sana pusing sini terpaksa tukar. Tapi benda dia hampir sama je.

Secara ringkas untuk projek ni, saye akan synthesis atau dalam kata lain mencipta satu benda yang bakal jadi ubat kalau dia betul2 berkesan(drug synthesis) yang berasaskan dari lengkuas. Berdasarkan beberapa kajian yang telah dilakukan sebelum ini, bahan aktif yang terdapat dalam Lengkuas atau nama saintifiknya Alpinia Galanga telah mempamerkan aktiviti anti-tumor terhadap beberapa jenis kanser. Melihat kepada keupayaan 1'-acetoxychavicol acetate(ACA) ini, pihak kami merancang untuk synthesize beberapa ACA analogues untuk penambahbaikkan.

Sebenarnya projek ni dikongsi dengan seorang tutor dan seorang pensyarah. Setiap projek perlu dapatkan geran. Jadi kira lecturer saye ni nak mudahkan kerja semua orang, saye pun dapatlah kongsi sekali. Kira Alhamdullillah dapat bantuan kewangan dari kerajaan nak jalankan projek ni. Kerja2 mintak duit ni Abang Azmi memang pakar. Bila dah dapat, senanglah kiteorang nak beli bahan2 kimia yang diperlukan dan radas2 lain.

Buat masa ni, saye banyak luangkan masa baca paperwork orang lain, jurnal2, buku2 rujukan. Tutor saye cakap kalau boleh bibilio tu biarlah lebih dari 50 rujukan. Paling baik 80 rujukan. Nasib baik cuti 4bulan. Memang boleh luangkan masa untuk buat persediaan projek sem5 nanti. Saye harap semuanya berjalan lancar. Boleh jadi benda yang saye nak synthesis tu tak menjadi. Harap2 jadilah dalam tempoh masa setengah tahun. Kalau tak dapat terpaksa extend sampai setahun projek tu. Ape yang paling saye kena tahan adalah duduk dalam makmal lebih dari separuh hari. Pasni makanlah lengkuas banyak2 haha. Pada abang2 dan kakak2 yang dah pernah buat, kongsi2lah pengalaman dengan saye ye.


2 comments:

difficult easy. said...

huhu. sem depan pun kne wt fyp gak. takott!

NabiLLa NaSir said...

diff easy: hehe insyaAllah boleh. same2 kite pulun!!!

ShareThis