Sunday, June 26, 2011

Bila Ibu Tanya Soalan Yang Sama. Acik Jadi Gelabah


Dari malas-malas nak update blog, tiba2 jadi rajin sebab ibu tanye lagi soalan tu. Soalan die bila nak ade pakwe atau bakal suami. Kalau ikutkan hati nak je jawab camni "Lek Luuuuuuu". Tapi ade pulak nanti yang kena tarbiyah sampai ke malam. Saye sangat2 faham perasaan ibu. Die takut anak die kahwin lambat. Ape saye tahu semua ibu2 memang camtu. Yelahkan anak perempuan. Tapi kan tapi kan umur saye baru 21. Jadi lepas ni saye kena rajin pergi mengorat orang. Haha abang2, pakcik2, atuk2 di luar sana boleh kita berkenalan? HAHA


Cari camne pun segala2nya saye serahkan pada Allah. Usaha, doa dan tawakal. Saye percaya jodoh yang baik datangnye dari tuhan. So jawapan yang terbaik adalah saye menunggu jodoh dari Allah =)

Psstt:// Ini bukan entri terdesak. Haha

Wednesday, June 8, 2011

Projek Final Year Yang Tak Berapa Nak Final

Tak sangka hampir 3 tahun dah saye menapak kat UM ni. Sem depan bergelar Super Senior. Kedengaran macam tua tapi saye belum 21 tahun ye. Baru 20 tahun 11bulan. Dah masuk tahun tiga kenalah buat projek final year. Tapi macam tak final year je. Haha faham2 jelahkan. Ibu ayah cakap belajar biar ikut kemampuan. Haha :p

Haaaa cerita pasal Projek Tahun Akhir ni saye dengan sebulat suara, sebulat hati, sebulat kata, sebulat segalanya memilih Organic Chemistry part 'Natural Product drug synthesis' untuk dibuat kajian selama setahun. Mula2 nak buat Organic synthesis tapi entah camne pusing sana pusing sini terpaksa tukar. Tapi benda dia hampir sama je.

Secara ringkas untuk projek ni, saye akan synthesis atau dalam kata lain mencipta satu benda yang bakal jadi ubat kalau dia betul2 berkesan(drug synthesis) yang berasaskan dari lengkuas. Berdasarkan beberapa kajian yang telah dilakukan sebelum ini, bahan aktif yang terdapat dalam Lengkuas atau nama saintifiknya Alpinia Galanga telah mempamerkan aktiviti anti-tumor terhadap beberapa jenis kanser. Melihat kepada keupayaan 1'-acetoxychavicol acetate(ACA) ini, pihak kami merancang untuk synthesize beberapa ACA analogues untuk penambahbaikkan.

Sebenarnya projek ni dikongsi dengan seorang tutor dan seorang pensyarah. Setiap projek perlu dapatkan geran. Jadi kira lecturer saye ni nak mudahkan kerja semua orang, saye pun dapatlah kongsi sekali. Kira Alhamdullillah dapat bantuan kewangan dari kerajaan nak jalankan projek ni. Kerja2 mintak duit ni Abang Azmi memang pakar. Bila dah dapat, senanglah kiteorang nak beli bahan2 kimia yang diperlukan dan radas2 lain.

Buat masa ni, saye banyak luangkan masa baca paperwork orang lain, jurnal2, buku2 rujukan. Tutor saye cakap kalau boleh bibilio tu biarlah lebih dari 50 rujukan. Paling baik 80 rujukan. Nasib baik cuti 4bulan. Memang boleh luangkan masa untuk buat persediaan projek sem5 nanti. Saye harap semuanya berjalan lancar. Boleh jadi benda yang saye nak synthesis tu tak menjadi. Harap2 jadilah dalam tempoh masa setengah tahun. Kalau tak dapat terpaksa extend sampai setahun projek tu. Ape yang paling saye kena tahan adalah duduk dalam makmal lebih dari separuh hari. Pasni makanlah lengkuas banyak2 haha. Pada abang2 dan kakak2 yang dah pernah buat, kongsi2lah pengalaman dengan saye ye.


Monday, June 6, 2011

Cuti Sekolah, Orang Kahwin, Siapakah Idola Para Lelaki Tapi Bukan Idola Para Wanita?


Kalau cuti sekolah abang2 posmen mesti sibuk hantar kad undangan kahwin. Yang selalu jadi kunjungan abang posmen dah tentu rumah saye. Setakat ni ayah saye dah berjaya kumpul 8jemputan. Kalau ikutkan hati dieorang memang nak pergi semua. Tapi sayangnye takde jet kat rumah. Pergi mane yang mampu jelah. Cuti ni sorang kawan saye bertunang. Tiba2 diri sendiri rase tergugat. Ohhh begitu menggugat hati(abang baju coklat belang2 saye terjumpa mase beli nasi claypot tadi. Haha) Okeh lupakan yang tadi tu. Selamat berbahagia Cik Dila. Macam biasa kalau ade kawan seangkatan dengan saye kahwin atau tunang saye akan gelak dulu baru ucap tahniah. Dah jadi habit. Lain hari tunggu masa saye pulak yang kena gelak.

Seperti hari2 lalu, saye memang suka cerita benda2 yang dah basi. Sekarang ni para lelaki dah ade idola baru dalam hidup dieorang. Dah tentu bukan GAMBIT atau SHAH JASZLE. TUN MAHATHIR? Itu idola satu dunia. Yang ni memang idola special. Orang perempuan tak suke. Tapi saye rase neutral je. Orangnye dah tentulah PAK SALIH YAACOB menjadi idola lelaki sekarang. Ramai kawan2 perempuan saye yang protes Salih Yaacob ni. Sebab die? Tak tahulah. Takut rasenye.

Tapi kalau saye tak kisah semua tu. Bagi saye Salih Yaacob bolehlah dijadikan contoh antara orang2 yang nak berpoligami. Okeylah tu walaupun tak perfect sangatkan. Ape yang saye tahu bukan senang nak jadi adil. Duit kalau tak berkepuk jangan berangan nak kahwin ramai2 sangat. Lagi satu bukan senang nak yakinkan isteri2 lain kalau nak berpoligami. Tengok isteri2 Salih Yaacob ni macam rileks je kan. Mungkin empat2 isteri die memang satu kepala kot. Kawan karib masa sekolah. Takpun adik angkat kakak senior. Haha. Ape2 pun moga bahagia semuanya. Kalau Salih Yaacob ada masalah, bolehlah contact saye untuk pertolongan haha. Tapi jangan mintak tolong kahwin dengan saye sudah. Nanti ade yang kena dulang dengan isteri Pak Salih. Pakej 4dulang sekaligus. Sedang saye menulis entri ni ade kawan saye membebel pasal Salih Yaacob kat sebelah. Die marah giler kot dengan Salih. Pendapat masing2 kan. Mana yang elok kita ambil. Yang tak elok jauh2kan =)

Ni lah kawan saye yang dah bertunang tu. Die ni memang comel. Paling penting sangat kelakar. Dulu time sekolah suka menyanyi dalam kelas. Haha memekak je.

ShareThis