Thursday, April 21, 2011

Rahsiaku Rahsiamu jua ~ Teh Hijau Bukan Untuk Kurus Je


Tajuk entri terbaik! Musim exam ni macam2 benda yang kite boleh buat untuk lepaskan tekanan. Asalkan berfaedah dan tak melalaikan. Hari ni menatap blog menjadi pilihan saye untuk lepaskan tekanan. Teh hijau? Kawan2 mesti pernah dengarkan. Selalu kite kaitkan teh hijau dengan orang yang nak kurus. Ye itu adalah salah satu kebaikan die. Teh hijau tinggi dengan kandungan catechin, karbohidrat, pelbagai vitamin, panthothenic acid, folic acid, inositol dan banyak lagi yang mana bahan2 ini adalah komponen2 yang penting dalam mencegah kanser. Catechin merupakan faktor antioksida yang boleh merencat aktiviti enzim seterusnya pembentukan sel2 kanser dapat dihalang.

Kandungan flavanoid yang terdapat dalam teh hijau dapat menghilangkan bau2 yang tidak menyenangkan. Jadi, anda digalakkan untuk minum secawan teh hijau selepas makan makanan yang mempunyai aroma yang kuat contohnye bawang. Teh hijau juge baik untuk kesihatan usus. Secara keseluruhannya, teh hijau lebih dikenali untuk menghalang kanser. Ade 10 kebaikan lain yang boleh kita dapat dari teh hijau:
  • Mengawal tekanan darah tinggi
  • Mencegah diabetes
  • Mengurangkan tahap kolesterol dalam badan
  • Bertindak sebagai 'antidote' dalam menangani keracunan makanan
  • Mencegah influenza
  • Boleh menbuang lemak dan mengurangkan berat badan
  • Melambatkan proses penuaan
  • Menghilangkan jerawat dan bintik hitam
  • Meningkatkan konsentrasi dan ketajaman akal
  • Menghilangkan rasa lapar
Teh hijau ade banyak jenis yang berbeza dari segi kualiti die. Harga pun lain2. Saye dah amalkan minum teh hijau sejak 3 bulan yang lepas. Memang kurang sikit selera nak makan tu. Penghadaman pun semakin baik and kulit dah kurang sensitif. Dulu pantang kena matahari memang habislah kulit saye. Selamat mencuba =D

7 comments:

laila latif said...

bella minum teh hijau brand apa? nak try jugak la. hehehehe

NabiLLa NaSir said...

bella minum cane's green tea. Eu yan sang punye. harga die twin pack RM50.00 :D

YanaMIB said...

oh gitu eh..hehe gud info..suka gak minum teh..tp teh hijau mcm kureng sket =)

Maryam Fatanah said...

i mnum teh hijau rajin gila time kat mtrix..pastu stop..now start balik..the best way to drink it bella is without sugar..tak lah pahit mana..n then..uncang td tu u leh wat scrub kat muka...

NabiLLa NaSir said...

yanaMIB: try amalkan teh hijau. mmg bagus

maryam: of course dear. i'm drinking it without sugar and i used to put infused green tea bag on my skin. wat masker ^^

GiveAsh said...

oh pas ni aku nak makan sayur daun teh hijau lah..:)

Elle Elyssa said...

teh hijau mmg banyak khasiat. aku pun selalu amalkan minum teh hijau ni.

ShareThis