Monday, March 7, 2011

Aplikasi Nuklear - Gunshot Residual Analysis

Bagaimana polis boleh kenalpasti suspek yang menembak mangsanya? Antara cara yang paling berkesan adalah dengan menggunakan Analisis Pengaktifan Neutron atau Neutron Activation Analysis. Haha sama je tu. Satu bahasa melayu satu lagi bahasa inggeris. Okey saye tak nak merapu. Kembali pada tajuk entri. Kalau kawan2 perasan, teknik ni ada digunakan dalam cerita CSI. Saye akan ceritakan secara ringkas saje okey.

Apabila kawan2 menembak kucing atau tikus, peluru yang keluar dari pistol@revolver@senapang@lain2 bahan api akan meninggalkan lebihan@baki@residue pada tangan. Jadi, pihak polis biasanya akan gunakan swab untuk mengumpul lebihan bahan api yang ada pada tangan suspek(swab adalah bahan penyerap yang bentuknye lebih kurang macam cotton bud). Sample suspek kemudiannya diserahkan kepada ahli forensik untuk dikenalpasti kandungan Antimony dan Barium. Kedua bahan ini terkandung dalam primer untuk almost revolver, automatic pistol, rifle cartridges dan shotgun shells. Sample suspek yang dalam bentuk hand swab tadi tu kite aktifkan dalam reaktor nuklear dan melalui beberapa proses sebelum menjalani analisis menggunakan Ge gamma-ray spectrometer. Melalui ujian menggunakan spectrometer tu, kite boleh ketahui samaada orang tu melepaskan tembakan atau pun tidak melalui kandungan Antimony dan Barium. Kalau kandungan Antimony atau Barium wujud dan kandungannya tinggi, memang sah anak Si Mamat tu tembak Hantu Kak Limah.


Gambar rajah nak bagi korang faham lebih lagi

Tujuan entri adalah nak betulkan persepsi masyarakat bahawa teknologi nuklear sebenarnya banyak membantu kehidupan manusia. Bukan hanya untuk peperangan sahaja. Untuk jana elektrik pun boleh.

psstt:// Entri kali ni bercampur-campur bahasa. Saye malas nak translate dalam bahasa melayu. Agak rumit sikit. Ape2 pun saye student UM yang masih cintakan bahasa melayu. Begitu juga dengan naib canselor kami. Pihak media sebenarnye dah salah tafsir. Haha ayat backup naib canselor. Lagi satu jangan tanye saye pasal pistol@revolver ke. Itu semua tak masuk exam. Kalau nak tahu lebih detail atau nak serabutkan kepala google je GSR analysis.

Sunday, March 6, 2011

3 Dinner vs Duit Kopak

Sekarang memang musim dinner. Saye ade 3 dinner nak kena attend. Memang best. Tapi satu je yang tak best. Bab baju yang nak dipakai. Orang lain cakap pakai je ape2 baju. Tak ikut tema pun takpe. Tapi saye tak boleh camtu. Harus ikut tema. Dapat ikut sipi2 pun jadilah. Oleh itu, demi nak jimat duit, saye ambil keputusan untuk recycle je baju2 dan guna konsep mix and match. Balik rumah pergi tibai baju yang ada dalam ALMARI TAUHU SUMBAT kakak. Siyes bilik die dah macam kedai baju@kedai beg@kedai aksesori. Haha memang tak payah belilah.

Untuk dinner yang pertama tema die Football fantasy. Kena pakai baju jersey bola. Untuk yang ni dah setle sebab saye dapat pinjam jersey kawan. Haha sayang kawan saye tu lebih sikit okey. Saye pakai jersey team Malaysia. Sebenarnye saye tak kisah pun. Kalau dapat team Senegal atau Afrika pun saye tetap pakai. Yang penting duit tak keluar ahaha.

Saye anak Malaysia

Untuk dinner kedua tema die Fabulous Floral. So pakai baju bunga2 la. Saye ingat nak pakai baju gambar bunga pokok durian. Ade tak? Kalau ade cakap dengan saye. Tapi kalau boleh nak free. Okey kalau ikut perancangan saye nak pakai macam style Boho HANA TAJIMA. Lebih2 lagi saye tak perlu spend banyak kat situ. Just beli aksesori je kot. Yang lain2 semua dah ada dalam almari tauhu sumbat kakak. Harap2 jadilah style Boho tu. Takut nanti bila saye pakai dah tak jadi macam Hana Tajima tapi HONON TOJOMONG. Ngeri je.


Pakai baju bunga yang ni jelah. Sangat menggoda you. Hahaha.

Dinner ketiga under Chemistry Department. Tema die Mistery. Ni lagi saye pening tataw nak pakai ape. Plan dengan member yang lain rasenye nak pakai jubah je kot. Kalau nak pakai jubah tak jadi masalah sebab saye dah ade sepasang jubah. Aksesori pun takde masalah sebab kakak ade rantai gambar burung hantu. Memang bestla kalau dapat pakai. Tapi saye ade jugak terasa nak pakai topeng Ultraman.

Pakai macam rasaksa tu pun okey jugak. Tapi Ultraman lagi mantap dan misteri.

Psttt:// Entri berjangkit dari Cik Husna. Kalau ade siape2 yang nak bagi idea silakan. Saye perlukan pendapat anda.

ShareThis