Saturday, February 12, 2011

Bangsa Cina Okey Atau Tidak?

Saye tahu orang Malaysia ni kalau bab2 perkauman memang sensitif. Saye pun begitu. Tak kiralah bangsa melayu, cina atau india masing2 lakukan yang terbaik untuk bela nasib kaum sendiri. Entri kali ini bukan berkenaan dengan politik. Saye memang tak arif tentang hal2 tu. Cuma saye ingin bercerita tentang pengalaman saye berkawan dan tinggal sebumbung dengan bangsa cina.

Saye dikira beruntung sebab dapat kawan2 cina yang betul2 memahami saye sebagai orang melayu dan orang islam. Di kolej kediaman, saye tinggal bertiga dalam satu bilik. Roommates saye seorang melayu dan seorang lagi cina. Yang melayu tu memang takde masalah. Mula2 mase saye dapat tahu roommate berbangsa cina, saye agak risau. Takut tak dapat sesuaikan diri. Tapi sangkaan saye meleset sama sekali.

Jaslyne Joon. Itulah nama empunya diri. Die sangat2 memahami saye sebagai orang islam dan melayu. Kalau korang semua masuk ke bilik saye, korang mesti perasan yang kawasan untuk saye lebih luas. Mula2 pelik jugak kenapa die ni susun perabot2 kat dalam bilik ni camni. Saye tanye die kenapa tempat saye lebih luas. Katenye senang saye nak solat nanti. Tak sempit. Kalau tempat die sempit sikit die tak kisah. Terharu betul saye mase tu. Jarang dapat bangsa cina yang sebaik die. Baik sangat2. Kalau saye dan Najwa bace al-quran kuat2 pun die tak marah. Mungkin sebab Joon ni adalah seorang free thinker. Tapi keluarga die masih penganut agama buddha yang setia. Joon selalu jugak belikan saye makanan. Dan yang pasti die ambil berat hal halal dan haram orang islam. Kalau di fakulti, Lim Jun Feng@Japheth Lim adalah partner saye dalam makmal. Sangat peramah dan suke kacau saye. Huhu. Tak ketinggalan Ruth Choy Ji Yi, Yong Sok Voon dan lain2 semuanya okey.

Berlainan dengan rakan saye, roomates die bangsa cina juga. Malangnya, masing2 tak dapat sesuaikan diri. Selalu bergaduh. Die pun ade minta bantuan saye camne nak selesaikan, tapi saye tak dapat nak tolong. Saye pun tak tahu kenapa jadi camtu. Bagi saye, kite perlu kurangkan sikap racist terhadap kaum lain. Jangan terlalu berfikiran negatif terhadap mereka. Tapi, dalam mase yang same kite perlu berhati-hati. Jangan sampai kite dipijak kepala. Yang penting perlu pandai bergaul secara sihat. Itu sahaja. Kawan2 jangan hentam saye okey. Itu pendapat peribadi je. Korang pun story2 la jugak pasal pengalaman korang bergaul dengan kaum lain ni. Okey adios.

Gambar hiasan je ni. Jangan ingat gambar Datin Rosmah ade korang kate saye sokong die. Oh tidak! saye sokong tarian yang dieorang tengah joget tu je. Haha

13 comments:

azharr said...

semoga kawan awk berbangsa cina tu dpt hidayah

diana said...

memang best kalau dapat kawan macam jaslyne..akak pun ada jugak jiran2 yang boleh faham orang lain..tapi ada jugak bangsa yang haprak tak reti bahasa..geram je!!

amir smuff said...

waa..bagus2..satu malaysia..hehe =)

mira_nas said...

yep.. kebanyakan mereka dah tak konservatif sekarang ni.. almaklumlah.. banyak pendedahan

NabiLLa NaSir said...

azharr: insyaAllah. btw, die dah pandai ckp alhamdulillah. huhu. peka betul telinga die tu.

sis diana: bangsa yg haprak tu mmg wujud dlm setiap kaum. yg tu bawak masalah. yg lain2 okey je. =)

amir: hehe. opkos. UM pun dah suruh 1malaysia kan.

mira nas: tentu best kalau semua org berfikiran terbuka kan

Maryam Fatanah said...

bestnya rumate u yunk..me alhmdulilah..sume malays but masa skolah dulu byk chineese and they all good and nice..but mgkin tak sehebat rumate u kot..mklum lah kawan2 i tak pernah tggal sbumbung ngn i..

NabiLLa NaSir said...

maryam: hehe. thank god. Kurang satu masalah. Hehe =)

DuniakuAbstrak said...

KAUM tidak menggambarkan peribadi INDIVIDU, mentaLiti tak betuL iniLah yang harus dikikis

ada cina yang bukan IsLam lagi muLia peribadinya dari org MeLayu IsLam tapi suka mengumpat mengeji dan mendengki

ituLah reaLiti kehidupan

moga Jaslyne Joon yang budiman itu mendapat hidayah suatu hari nanti..org yang elok budi pekerti selayaknya mendapat baLasan yang baik

Admin said...

awak kwan bek2 dengan kwn awk tu :)

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

susah nak jumpa kawan lain bangsa n agama camtu,,,memang susah jumpa,,

piisstt,,i like BN@Bini Najib,.,

Kaya weehh,,,,hahahaha

NabiLLa NaSir said...

Loq: kann. mmg susah nak dpt. haha Bini najib?? macam2 :D

Khairil said...

ada yg faham & hormat kpd bangsa melayu , ada yang tidak..samalah dengan orang kita pun..kdg2 dgn bangsa sendiri pun bikin kurang ajar...

NabiLLa NaSir said...

sebab utama org melayu tak maju: dengki dgn bangsa sndri. kutuk2 org sndri. haishh!

ShareThis