Sunday, February 27, 2011

PRK UM Bersama Masturah Cak Cak

Okey saye tahu cerita ni dah basi. Tapi saye nak jugak cerita. Seperti yang kawan2 tahu, PRK UM kali ni telah dihangatkan oleh seorang diva baru yang bernama Masturah Cak Cak. Terima kasih kepada Masturah Cak Cak sebab permainan nyorok2 die berjaya famouskan Universiti Malaya. Seriously memang famous. Ibu, ayah, kakak semua tanye pasal Masturah. Atuk pun nak tahu. Tapi maaflah ye. Saye tak jaga Masturah. Die hilang 10 tahun pun saya tak hairan. Lepas ni saye pun nak hilangkan diri. Boleh jadi famous macam Masturah Cak Cak. Tak perlu suara yang hebat dan body yang cantik. Cukup dengan kebolehan pandai bersandiwara. Eheh! Saye sindir kaw2 ni. Okey saye tak nak bercerita panjang pasal Masturah Cak Cak. Kalau nak tahu google sendiri. Gerenti keluarlah cerita dia. Maklumlah diva Malaysia kan.

PRK tahun ni memang best. Dari aktiviti berkempen sampailah berkonvoi. Macam2 saye buat. Untuk kali ni saye bertindak sebagai wakil calon kepada Calon Fakulti Sains yang bertanding iaitu Ruth Choy. Sebelum terlupa, saye nak isytiharkan bahawa saye penyokong tegar PENGGERAK MAHASISWA(statement berani mati). Jangan tanya kenapa. Itu adalah idealogi saye. Saye rasekan Penggerak Mahasiswa lebih relevan dan yang penting tak pecahkan pintu okey. Hahahaha.

Yang paling berharga untuk PRK ni adalah pengalaman dan kawan2. Tak terkata you!! Menyesal juga tak libatkan diri dalam politik kampus ni sejak dari awal2 lagi. Dulu otak ni kira sempit jugalah. Malas nak ambil tahu tentang hal2 politik kampus ni. Sekarang saye dah TERjoin. Tak boleh nak buat ape dah. Yang pasti tahun depan saye nak join lagi. Untuk kawan2 yang lain, tak salah kalau korang libatkan diri dalam politik kampus. Kalau nak rasa semangat berkumpulan yang kaw2, PRK adalah masa yang sesuai. Rugi tak join. Setahun hanya sekali. Macam Hari Raya jugak. Haha.

Nah tataplah gambar2 kat bawah ni khas untuk anda semua. Gambar ni dicuri dari Cik Insyirah dan Abang Mael Gojes :D

Undilah calon umum anda Lock Li Ping

Yang ni calon umum Nisha

Kain ela beli dekat Jakel

Pasangan sehati sejiwa :p

Bersama calon dan wakil calon

Calon APM yang cun: sekuntum mawar merah(nama fb die je saye ingat)

Konvoi time

Perang time. Oyeah!!

Abang2 gusti

Calon fakulti sains Ruth Choy

Calon umum

Srikandi GERAK

Persis penyanyi. Inilah die adik angkat Anuar Zain.

Kakak cantik. Lagi hot dari masturah.

Jentera amoy the kiekey =)

Teruja berkonvoi

Itu dia. Dulu, kini dan selamanya bersama gerak.

Sekian sudah. Selamat menatap ye.

Saturday, February 12, 2011

Bangsa Cina Okey Atau Tidak?

Saye tahu orang Malaysia ni kalau bab2 perkauman memang sensitif. Saye pun begitu. Tak kiralah bangsa melayu, cina atau india masing2 lakukan yang terbaik untuk bela nasib kaum sendiri. Entri kali ini bukan berkenaan dengan politik. Saye memang tak arif tentang hal2 tu. Cuma saye ingin bercerita tentang pengalaman saye berkawan dan tinggal sebumbung dengan bangsa cina.

Saye dikira beruntung sebab dapat kawan2 cina yang betul2 memahami saye sebagai orang melayu dan orang islam. Di kolej kediaman, saye tinggal bertiga dalam satu bilik. Roommates saye seorang melayu dan seorang lagi cina. Yang melayu tu memang takde masalah. Mula2 mase saye dapat tahu roommate berbangsa cina, saye agak risau. Takut tak dapat sesuaikan diri. Tapi sangkaan saye meleset sama sekali.

Jaslyne Joon. Itulah nama empunya diri. Die sangat2 memahami saye sebagai orang islam dan melayu. Kalau korang semua masuk ke bilik saye, korang mesti perasan yang kawasan untuk saye lebih luas. Mula2 pelik jugak kenapa die ni susun perabot2 kat dalam bilik ni camni. Saye tanye die kenapa tempat saye lebih luas. Katenye senang saye nak solat nanti. Tak sempit. Kalau tempat die sempit sikit die tak kisah. Terharu betul saye mase tu. Jarang dapat bangsa cina yang sebaik die. Baik sangat2. Kalau saye dan Najwa bace al-quran kuat2 pun die tak marah. Mungkin sebab Joon ni adalah seorang free thinker. Tapi keluarga die masih penganut agama buddha yang setia. Joon selalu jugak belikan saye makanan. Dan yang pasti die ambil berat hal halal dan haram orang islam. Kalau di fakulti, Lim Jun Feng@Japheth Lim adalah partner saye dalam makmal. Sangat peramah dan suke kacau saye. Huhu. Tak ketinggalan Ruth Choy Ji Yi, Yong Sok Voon dan lain2 semuanya okey.

Berlainan dengan rakan saye, roomates die bangsa cina juga. Malangnya, masing2 tak dapat sesuaikan diri. Selalu bergaduh. Die pun ade minta bantuan saye camne nak selesaikan, tapi saye tak dapat nak tolong. Saye pun tak tahu kenapa jadi camtu. Bagi saye, kite perlu kurangkan sikap racist terhadap kaum lain. Jangan terlalu berfikiran negatif terhadap mereka. Tapi, dalam mase yang same kite perlu berhati-hati. Jangan sampai kite dipijak kepala. Yang penting perlu pandai bergaul secara sihat. Itu sahaja. Kawan2 jangan hentam saye okey. Itu pendapat peribadi je. Korang pun story2 la jugak pasal pengalaman korang bergaul dengan kaum lain ni. Okey adios.

Gambar hiasan je ni. Jangan ingat gambar Datin Rosmah ade korang kate saye sokong die. Oh tidak! saye sokong tarian yang dieorang tengah joget tu je. Haha

Friday, February 11, 2011

Cara Nak Bagi Pandai Matematik

Haaaaa tips ni saye dapat dari Dr. Sharifuddin mase kuliah Spectro tadi. Memang simple. Tak payah makan kismis sampai berkilo-kilo. Jumpa adik Adi Putra pun tak payah. Apatah lagi pergi tuisyen bayar mahal2. Caranye cukup mudah. Die cakap matematik adalah bahasa untuk sains. Jadi, equation2 matematik sebenarnye adalah satu bahasa dan ia merupakan benda yang mudah. Ikut sahaja formula dan perlukan sedikit pemikiran yang kreatif untuk manipulasikan nombor2 dan formula. Senang cerita, die nak kiteorang buat je metematik ni macam bahasa melayu.

Tapi kalau dah equation panjang berjela-jela macam kat bawah ni, nak buat macam bahasa melayu jugak ke? (=_=)'




Equation kat atas tu orang panggil Schrodinger Equation dalam quantum mechanics. Kepala saye pening nak faham benda ni. Ade orang cakap, siape2 yang faham quantum mechanics adalah orang gila. Jadi, kesimpulannye tak payah faham benda ni. Haha. Tak nak jadi gila. Gambar kat bawah ni adalah orang yang develop teori quantum mechanics. Quantum mechanics adalah bidang sains yang berkaitan dengan fizik dan kimia. Teori ni adalah merupakan teori moden dan berlainan sedikit konsepnya dengan teori fizik klasik. Nak tahu lagi, google la ye. Bace sendiri. Saye nak explain nanti lingkup teori orang tu. Tapi saye tak suka die. Sebab teori die tu buat hidup saye susah sebab keberangkalian nak score paper exam nanti sangat rendah. Huhu.

KACAK KAN!! :p
Tapi die ni jahat. Haha.

Wednesday, February 9, 2011

Kebaikan Dan Keburukan Tenaga Nuklear

Pada masa sekarang, banyak negara telah menggunakan kuasa nuklear sebagai alternatif lain untuk menjana tenaga elektrik bagi menggantikan penggunaan arang batu. Antara negara2 yang mempunyai reaktor nuklear adalah Amerika Syarikat, Jepun, Iran, Perancis dan lain2. Orang ramai cenderung untuk mengaitkan tenaga nuklear dengan peperangan. Namun, tenaga nuklear sebenarnye mampu menjana tenaga elektrik lebih daripada penjanaan daripada pembakaran arang batu.

Kelebihan inilah yang menyebabkan mereka berlumba-lumba untuk membangunkan tenaga nuklear bagi kegunaan domestik di negara masing2. Malaysia juga tidak ketinggalan dalam melakukan kajian untuk pembangunan ini. Dalam konteks alam sekitar, tenaga nuklear dapat mengurangkan pencemaran gas karbon dioksida yang dilepaskan semasa pembakaran arang batu. Secara teorinye, satu gram atom Uranium(U-235) dapat menghasilkan tenaga sehingga 1 MW. Jika arang batu digunakan, kite memerlukan 2500 tan metrik arang batu sehari bagi menghasilkan tenaga sebanyak 1MW. Cuba anda bayangkan berapa banyak gas karbon dioksida dilepaskan? Sememangnye, kos pembangunan tenaga nuklear untuk penjanaan elektrik sangat tinggi. Namun, ia merupakan salah satu alternatif yang terbaik dalam menggantikan arang batu.

Tenaga nuklear sering dilabel sebagai senjata pemusnah. Peristiwa pengeboman bom atom di Hiroshima dan Nagasaki telah menyebabkan kemusnahan yang teruk kepada alam sekitar, harta benda dan manusia. Walaupun penggunaan tenaga nuklear dapat mengurangkan pencemaran udara, kecuaian dalam penjanaannye boleh menyebabkan pencemaran bahan radioaktif. Segala kerja2 penjanaan tenaga haruslah dilakukan dengan sempurna tanpa sebarang kesilapan. Kebocoran pada reaktor nuklear boleh menyebabkan bahan2 radioaktif terbebas di udara. Uranium(U-235) mempunyai 'hayat separuh' yang lama. Bahan ini bolah kekal berjuta-juta tahun dalam persekitaran sebelum ia terurai. 'Hayat separuh' atau 'Half Life' adalah jangkamasa satu2 bahan radioaktif itu untuk terurai kepada separuh dari beratnye.

Walaubagaimanapun, pendedahan kepada bahan2 radioaktif memberi kesan yang sangat buruk kepada manusia. Melalui beberapa kajian, Uranium contohnye dipercayai boleh menyerang sistem genetik manusia yang mana membawa kepada kanser dan penyakit2 lain dalam tempoh jangkamasa panjang. Jadi, ape pendapat korang kalau Malaysia bangunkan tenaga nuklear. Patut atau tidak?

Sunday, February 6, 2011

Terikut-Ikut Si Doyah Sengal


Dah bulan Februari rupenye. Last update entri bulan Januari. Hoho memang jammed habis. Tadi melawat blog rakan2. Sampailah ke blog HaiNamaThayaDoyah. Die ni kawan saye mase sekolah dulu. Time sekolah macam baik je die ni. Ayu2 lagi. Standard2 ustazah jugaklah. Tapi sekarang pergh!!! Haha!! Mengancam doyah ni. Rock kapak punye orang. Dalam kapak2 dan parang2 die ni, doyah ni pemalu sebenarnye. Ceyt! Nampaknye saye dah ter'promote' Doyah. Cik Doyah sila bagi komisyen ye. Okey tamat cerita Cik Doyah.

Saye nak story tentang gambar yang Cik Doyah letak dalam entri terbarunye. Saye rase itu adalah gambar girls yang terhebat saye pernah tengok. Haha. Kalah model2 lain. Saye dah taknak tengok gambar yang cantik, comel atau kacak. Bosan sudah. Nak tukar selera pulak. Kali ni saye nak layan gambar2 selebet. Agaknye Cik Doyah dah pergi jumpe bomoh. Bagi hembus sikit gambar tu biar nampak Hot! Auwwww Suke nyah! Haha.

Selalu orang buat contest gambar paling comel, paling kacak, paling cun, paling cool. Saye kalau ada mase nak buat contest gambar paling selebet. Saye jamin boleh pecah perut nanti. Haha. Ade sape2 nak join tak? Saye nak buat survey ni. Kalau ramai saye buat contest tu. Puas saye godek2 folder. Susah betul nak cari gambar selebet. Semuanya versi yang cun2 je yang ade. Haha! Gambar time sekolah rendah mane ade yang transfer2 ni. Ambil gambar pastu terus pergi 'cuci'. Itu sebab gambar2 selebet banyak. Gambar yang ternganga, yang terlelap mata, yang teraba orang semua ada. Sekarang kalau gambar tak comel boleh delete. Tapi gambar yang tak jadi saye selalu simpan. Saje nak bagi gelak sorang2 kalau time tengah bosan. Setelah saye cari2, akhirnye jumpe yang ini. Rase macam tak cukup selebet. Tapi takpelah kite kongsi2 je.

Zaman paling cun kami tiga beradik. Topi tu antara yang paling style dalam koleksi kiteorang. Topi resort tu. Free lagi. Haha! Saye punye bulat. Budget minah Hawai. Tapi macam topi pengembala kambing pun ade. Habislah kalau kakak saye tahu ni. Gambar die paling hot saye dah tayang. Hahaha. Ape2 pun Doyah punye lagi selebet. Ade gambar lagi satu. Yang ni memang zaman nostalgia punye. Khas untuk pakcik2 dan makcik2 yang rindukan zaman kegemilangan mereka, saye persembahkan Jiwang Asrama Band.

Itu dia saye perkenalkan Encik Nasir and The Gang. Ayah saye yang pakai seluar putih tu. Ni gambar mase zaman 60-an kalau tak silap. Ape2pun rambut ayah saye memang smart okey. Haha.



ShareThis