Saturday, January 22, 2011

Perasaan Si Tukang Kutip Derma

Salam buat rakan2 bloggers (^_^)~

Hampir dua minggu saye tak update blog. Tapi masih ade yang sudi jenguk blog saye. Terima kasih ye kawan2. Kali ni suke untuk saye kongsikan pengalaman semasa menyertai projek Jelajah Keamanan dan Kebajikan Kinabalu anjuran Kolej Kediaman saye. Kebetulan pengarah projek adalah sahabat baik saye sendiri. Demi menyokong sahabat, saye jadilah sukarelawan. Rela atau tidak? Itu lain cerita. Hehe. Secara ringkas, objektif program dijalankan adalah untuk mengumpul dana khas bagi penduduk Gaza dan juga penghuni Rumah Titian Kasih. Antara pengisian adalah larian amal, sukaneka, jualan amal, kutipan derma dan lain2. Program yang memenatkan tapi pengalaman yang hebat.

Korang pernah jadi tukang kutip derma tak? Kalau tak pernah, saye nak kongsi sikit. Sejujurnye, memang sakit hati dan rasa marah. Tapi disebabkan niat ingin membantu rakan2 yang kurang bernasib baik, hati kena kental. Jiwa kena kering sikit. Telinga kena bagi bebal. Bila berada dalam situasi sebagai seorang pengutip derma, baru saye tahu bagaimana perasaan orang2 yang tolong kutip derma ni. Minta duit orang memang susah. Kalau kawan2 perasan, memang banyak golongan yang minta derma dekat tengah2 KL ni. Antara benar atau tipu je. Yang betul2 kutip derma, memang saye tabik la. Sanggup tebalkan muka demi bantu orang lain dalam kesusahan. Yang tipu tu masuk neraka la jawabnye.

Macam2 pengalaman yang saye dengar dari kawan2 yang lain. Ade yang elok. Tak kurang juga yang tak berapa sedap didengar. Harapan saye di sini, kalau kawan2 didatangi orang2 yang mengutip derma ni sekurang-kurangnye dermakanlah telinga untuk seketika. Dengar penjelasan mereka. Ape perasaan kawan2 kalau orang tak endahkan kite? Mesti terasa hati punyelah. Selepas itu, barulah anda buat penilaian samada mahu menderma atau tidak. Nasihat ni untuk diri saye juga. Jangan anggap orang yang meminta derma itu menipu. Masih ade yang ikhlas.

Buat kawan2, tahniah untuk anda semua. Memang korang muka tebal 10 inci. Haha. Nah gambar untuk korang.

Pertandingan Sudoku

Pertandingan mewarna untuk kanak2

Sukaneka

Kerusi muzik

Senamrobik. Orang2 Titiwangsa memang sporting

Cool people

Berehat sebentar bersama air mineral

Krew2

Sesi tandatangan banner

Kami rakyat Malaysia

Walaupun penat kami tetap gembira. Oyeah!

Riang-ria kutip derma

Monday, January 10, 2011

Antara EPL, AJL 25, Akuarium dan Ketuhar Gelombang Mikro

Nampaknye antara 4 pilihan di atas, saye terpaksa pilih akuarium dan ketuhar gelombang mikro. Haha memang semak betul minggu ni. Orang lain sibuk tengok AJL dengan EPL. Sibuk pergi Chocolate Fair bagai, saye sibuk baca pasal akuarium dengan microwave oven sekali satu set dengan lab report. Ni semua sebab assignments. Tibe2 lecturer suruh describe macam mane microwave berfungsi dan kenape network wifi boleh terganggu kalau kite online dekat tepi akuarium. Memang takde kaitan dengan kimia. Tapi die ade kaitan dengan gelombang elektromagnetik yang saye tengah belajar sekarang ni. Nak tak nak, kena buat. Assignments satu markah pun harus buat sebab semua tu masuk markah final.

Baru first week kuliah, dah kena bedal dengan 2 assignments dan satu lab report. Hahaha. Saye hanye mampu bersabar serta istighfar dan kadang2 gelak kuat2 bagi hati ni riang sikit. Ade permintaan dari Cik Anis. Die minta saye post entri tentang sodium laureth sulfate dan derivatives bahan tersebut. InsyaAllah akan saye usahakan. Kalau entri camtu, saye ambil mase yang lame sikit untuk siapkan. Kena baca banyak benda. Takut2 nanti tersilap. Kalau saye rajin, saye pergi tanye lecturer untuk pengesahan maklumat. Chewah! Ayat tak boleh blah. Haha.

Ape2 pun tahniah untuk Ana Rafael Nadal sebab menang. Haha. EPL saye tak tahu siape menang. Yang saye tahu Liverpool lawan MU. Jangan tanye saye pasal bola. Senget2 jawapan yang saye bagi nanti. Haha.

Sunday, January 9, 2011

Blog Bakal Kartunis Hebat

Kepada followers saye yang ciput dan lain2, hari ni saye nak promote blog seorang bakal kartunis. Die ni kawan sekolah saye dulu. Ape yang saye ingat, memang kawan kat sekolah dulu pernah sebut yang Encik Muazzam@ Dendang @ Darkdeng ni pandai melukis kartun.

Jom ke blog Encik Muazzam . Bagi komen sikit. Bolehlah die improve ape yang patut.


Saturday, January 8, 2011

Gambar Comel! Saye Pun Nak Letak Jugak

Semua orang suke tengok gambar comel2 ni. Lagi2 orang perempuan. Yang lelaki saye tak tahulah. Jadi, saye pun nak letak gambar yang comel2 jugak. Haha

Inilah die satu-satunya anak buah kesayangan saye. Harap dah besar nanti bijak macam tokoh-tokoh islam yang ternama tu. Wohaaa! InsyaAllah. Di kesempatan ini, saye nak selitkan sedikit pendapat saye mengenai gambar2 yang kita upload di internet. Saye dulu suke jugak upload gambar macam2 ni. Tapi, abang saye menegur tindakan saye yang suke upload gambar tanpa sebarang tujuan. Die cakap macam2. Persis seorang ustaz jugaklah nasihat die tu. Artikel2 tentang perkara ni pun banyak saye baca.

Bila dah macam tu, perkara yang baik harus kita ikut. Saye pun dengarlah cakap abang saye tu. Gambar2 banyak saye dah delete. Dalam facebook saye pun tinggal gambar keluarga dan rakan2 baik je. Kalau di blog pun hanya ade satu entri yang saye upload gambar saye dan kawan2. Jujur saye cakap, mula2 memang saye tak nak dengar ape yang abang nasihatkan. Perasaan ingin dikenali dan nampak hebat membuak-buak. Itulah diri saye yang dulu.

Tapi, sekarang saye dah tahu ape hikmahnya. Hidup lebih privacy. Orang kurang mengenali kite. Semuanya atas sebab2 keselamatan juga. Lebih2 lagi kite sebagai orang perempuan. Mungkin juga abang saye menegur atas sebab agama. Kawan2 tentu dah tahu menilai sendiri. Hak masing2 untuk letak ape2 gambar pun. Namun, diingatkan supaya berhati-hati sebab takut2 ade yang eksploitasi gambar2 yang anda upload.

Lakukan sedikit demi sedikit. Jangan letak terlalu banyak. Ikut keperluan dan berpada-pada. Okey sekian ye. Selamat Maju Jaya. Pinky promise. Pesanan dibawakan khas oleh Cik Nabilla Nasir untuk wanita2 yang disayangi di luar sana. Haha. Nah! Ade lagi satu gambar comel.

Wajah baru! Jom tengok!

Setelah 6 bulan berlalu, barulah saye terhegeh-hegeh nak tukar background dan header. Warna background yang menjadi pilihan hati adalah kelabu asap. Asap pun asaplah. Janji tak ambil masa yang banyak nak set up. Lagipun senang nak match dengan warna lain. Header pun pakai bedal je tu. Tapi semua ada maksud.

Zirafah yang siap pakai crown tu adalah saye. Haha. Sebab? Saye ni tinggi orangnye. Orang putus kepala tu maksudnye saye ni minat blogging. Kenderaan saye mase kecil adalah basikal. Dah besar pakai kereta pulak. Nak pakai lori treler tak mampu. Cendawan tu maksudnye saye ni suka bunga dan pokok2. Ladybird tu pula serangga kegemaran. Tapi saye suke semut jugak sebabnye semut ni rajin. Abang segitiga yang bermisai tu adalah librarian blog saye. Duit nuffnang saye yang baru RM16.00 tu pun nanti nak bayar gaji abang librarian misai. Sekian sudah saye merapu-rapu di sini. Harap2 kawan2 sukalah tengok. Kalau tak suke takpe. Biarlah saye je yang syok sendiri. Haha.


Friday, January 7, 2011

Tak Percaya, Kecewa, Tak Suka

Tajuk entri sudah cukup untuk gambarkan perasaan saye sekarang ni. Ye! Saye kecewa. Saye kecewa dengan sikap sesetengah lelaki. Saye hairan kenapa orang perempuan terlalu mudah untuk mempercayai orang lelaki. Saye bukan berat sebelah. Tapi, saye menulis berdasarkan pengalaman. Boleh dikatakan ramai kawan2 saye yang bermadu kasih sekarang. Bagi saye, itu adalah hak mereka. Keinginan manusia memang sukar nak ditahan. Terpulanglah pada masing-masing bagaimana nak uruskan sesuatu hubungan dengan baik.

Namun, ia menjadi masalah saye bila hubungan cinta mereka terputus tengah jalan. Kenapa? Bukan saye ni nak menjaga tepi kain orang tapi ape yang pasti kawan2 perempuan ni akan datang mengadu dekat saye. Antara sebab2 die, kecewa sebab ditinggalkan, kecewa sebab kekasih hati ade perempuan lain, kecewa itu dan ini. Sejujurnye saye tak kisah kalau kawan2 nak ceritakan masalah pada saye. Saye suke dengar. Jauh sekali untuk meluat atau menyampah. Bagi saye hidup di dunia perlukan masalah. Tak kisahlah masalah peribadi atau individu lain. Penting untuk kita ambil iktibar. Mesti akan ade yang fikir, buat apelah nak kecewa sangat. Korang mesti tahukan perempuan ni 9 nafsunye. Emosi lebih. Minah hardcore pun kalau bercinta, paling kurang mesti menangis satu hari. Kalau yang jiwa bak kaca tu mau berhari-hari berderai air mata.

Kalau perempuan susah ditafsir, lelaki lagi payah untuk ditafsir. Saye tak faham kenapa lelaki suke jalinkan hubungan padahal die tak boleh setia. Dah banyak orang menulis yang sememangnya perempuan itu sangat setia dalam menjalinkan hubungan. Kalau dah tahu tak boleh nak setia, tak payah sibuk nak bercinta sebelum kahwin. Cukuplah sekadar berkawan. Senang cerita cukuplah dengan hanya berskandal. Tak payah susah2 nak bercinta. Untuk kawan2 perempuan, saye ingatkan berhati-hatilah selalu. Jangan cepat terpedaya. Jangan terlalu percaya.

Takde sesiape pun yang suke untuk dikecewakan. Saye pun tak suke melihat kawan2 saye kecewa sebab cinta monyet @ cinta nafsu @ cinta haram @ cinta kosong. Bagi saye, kalau hubungan cinta terputus tengah jalan adalah sebab salah dua2 pihak. Saye tak salahkan orang lelaki 100%. Memang tak dapat saye nafikan ada juga lelaki yang kecewa sebab ditinggalkan oleh kekasih hati. Tapi ape yang saye tahu kes camtu tak banyak berlaku.

Ape2 pun entri ni untuk peringatan saye juga. Mohon maaf kalau terkasar bahasa. Hanya pendapat peribadi semata-mata.

Monday, January 3, 2011

Harus Setiap Hari


Salam 2011

Nampaknye saye dah hidup selama 20 tahun 5 bulan. Syukur pada Allah. Ape yang pasti, saye tak akan tutup buku memori 2010 dan tahun sebelumnye. Yang pahit macam kopi pun saye tak akan lupekan. Sebaliknye, saye akan bawa bersama keseluruhannya pada tahun 2011. Kirenya senanglah saye nak buat revision nanti. Macam nota kuliah jugak. Mana boleh buang.

Setiap tahun mesti ade azam baru. Azam tak masuk akal kadang2 tersenarai jugak. Tapi ape yang penting saye cuba. Manalah tahu ada rezeki. Imbas kembali azam 2010, saye ade senaraikan 10. Saye sangat bangga sebab berjaya capai satu azam daripada 10 tu. Kire okeylah tu dari dapat telur ayam. Untuk tahun ni saye target nak capai 2 atau 3. Harap dipermudah setiap urusan.

Semangat tahun baru harus ade dalam hati setiap hari. Untungnya orang Malaysia sebab kite ade banyak jenis tahun baru. Awal Muharam, Tahun Baru Masihi, Tahun Baru Cina, Tahun Baru Deepavali. Hehe. Tak kisahlah siape2 punye tahun baru, tak salah kalau kite kongsi sama2. Harapan saye moga semangat nak jadi manusia berguna tu semakin meletup dari tahun2 yang lepas. Kawan2 juge selamat maju jaya. InsyaAllah. =)

ShareThis