Monday, September 6, 2010

Akibat Terlalu Pandai

Salam kawan2

Semalam saye ada terbaca di akhbar tentang Stephen Hawking. Orang ramai heboh pertikaikan teori terbarunye dalam buku ' The Grand Design '. Dalam teori itu, Stephen Hawking menyatakan bahawa tuhan tidak terlibat dalam penciptaan alam semesta. Dia berpendapat bahawa hukum alam seperti teori graviti dan laen2 sudah cukup untuk menerangkan tentang penciptaan alam semesta.

Teori ini bertentangan dengan teori fizik klasik oleh Sir Isaac Newton, yang menyatakan bahawa tuhan terlibat dalam penciptaan alam semesta. Sudah tentu, teori Stephen Hawking ini menimbulkan kontroversi dan menjadi pertikaian orang2 yang mempercayai wujudnye tuhan. Tidak kira orang itu beragama islam, buddha, hindu atau lain2. Inilah akibat terlalu pandai. Yang saye tahu biasanye orang2 yang mendalami ilmu sains ni akan semakin dekat dengan tuhannye. Tapi Stephen Hawking laen pulak ceritanya.

Stephen Hawking terkenal dengan teori 'Black Hole'. Beliau juga merupakan bekas Lucasian Chair of Mathematics di Universiti Cambridge. Ternyata beliau sangat bijak. Lucasian adalah jawatan akademik yang paling berprestij di dunia. Sir Isaac Newton juga memegang jawatan yang sama dulu. Cukup kagum. Tapi malangnya semakin mereka berfikir, semakin mereka jauh dari tuhan. Namun saye tak nafikan ada juga para saintis yang semakin dekat dengan tuhan mereka. Tak kurang juga yang memeluk islam setelah mendalami ilmu sains dan lain2. Tapi bagi saye, pandai camne pun orang tu tetap masuk kubur jugak satu hari nanti.

Stephen Hawking ni die ade penyakit urat saraf. Die cakap gune komputer dengan alat sintesis suara

13 comments:

Amanda Sabariah Shamsuri said...

hbt la org pndai ni...tp syg 1000x kali.

iqbalsyarie said...

rasanya saintis dah sepakat bahawa alam ni terlalu sempurna dan hanya dicipta oleh Allah.Antara lain ialah dgn penemuan teleskop habble yg digunakan untuk mencatat jarak matahari dgn bumi.Melalui teleskop itu,sainits breanggapan bahawa al-quran itu benar kerana ada satu ayat yg maksudnya; 'langit dan bumi dulunya bersatu,maka Kami pisahkan'..(maaf saya lupa ayat dari surah mana)..hehe

nice info anyway :)

NabiLLa NaSir said...

amanda: bijak tp lupa tuhan

iqbal: melalui ape yg saye baca, dulu mmg stephen hawking ni setuju dgn konsep alam itu dicipta oleh Allah. Tapi skunk ni lain pulak pendapat die. huhu. btw, thanks kongsikan info =)

ashrafi said...

Mari kita doakan semoga dia dikurniakan Hidayah dari ALLAH..

gnesop.com said...

bila pikir sesuatu yg x mampu dikaji, inilah jadinya..
hanya Dia yang lebih mengetahui

DiNa-DiaNa said...

dengan kegagalan urat saraf pun die mampu bersuara gunu komputer..dah nama orang sains tech kan..

huhuhuhu..bijak menggunakan teknologi..

Dark Half said...

biasa baca kisah hidup saintis barat yg menemui kebenaran ttg kejadian alam dan mndapat hidayah dr Allah

lain dgn Stephen Hawking, cerdik tapi x gunakan akal sepenuhnya.moga dia mndapat hidayah Allah

NabiLLa NaSir said...

thanks buat semua yg beri pendapat =)

~sesungguhnye manusia yang bijak itu adalah manusia yang ingat pada penciptaNya

Irwan Nemoto said...

ni mesti kes dia banyak doa sebelum ni tapi tuhan tak makbulkan.. tu pasal dia frust then sesukati buat teori baru dia.. LOL

sini juga wan nak ucapkan selamat hari raya buat nabilla.. buhehehe :)

NabiLLa NaSir said...

irwan: hahahaha. agaknye stephen ni jahat kot. kahwin dua tak mintak kebenaran isteri pertama.

thanks wan =)

hamzah ian said...

weh.. da raya lor..

Hali3isa a.k.a L3ha : SSA said...

moralnya, kita kena maanfaatkan ilmu itu seiring dengan ketaqwaan kita kepada Allah S.W.T.

Moga hidayah diberikan kepada kita suma~

Pencacai Alim said...

ini bangang pny olang..

ShareThis