Thursday, August 19, 2010

Mesin Yang Harganye Boleh Buat Hantaran Kahwin

Salam Ramadhan yang ke-10

Pagi tadi lepas kelas 'spectroscopy', saye dan kawan2 ke makmal IR di jabatan kimia. Tujuannye adalah untuk belajar cara2 nak gunakan mesin 'IR Spectroscopy'. Beberapa minggu sebelum tu, saye belajar gune mesin UV Spectroscopy. Sebelum tu, meh saye terangkan sikit ape itu IR Spectroscopy. 'IR spectroscopy' adalah satu kaedah yang digunakan untuk mengenalpasti sesuatu bahan yang tak diketahui.

Nak disenangkan cerita, korang mesti pernah tengok cerita CSI kan? Yang ade banyak versi tu. CSI Miami, CSI NY, and etc. Kalau korang perasan time die nak kenalpasti ape2 bahan yang die jumpe kat tempat kes, die akan gune mesin. Jadi, mesin IR antara yang boleh digunakan untuk tujuan ni. Tapi, banyak lagi kaedah/mesin lain yang boleh kite gune. Memang mudah dan cepat kalau kite jalankan proses ni.

Tapi, satu je yang saye tak puas hati. Pasal harga mesin ni. Sekali tengok sebijik macam printer. Bila saye tanye pembantu makmal tentang harga, die cakap satu set(mesin dan satu alat untuk perbanyakkan sample) memakan kos dua ratus ribu ringgit. Saye terus terpikir camni. "Pergh! mahal giler. Boleh beli rumah dengan kereta sebijik". Patutlah benda tu ade satu je kat dalam makmal. Saye terpikir jugak kenape mahal sangat. Cik pembantu makmal pun terangkan. Rupenye plate atau lens(saye tak pasti) yang ade dekat alat untuk perbanyakkan sample tu diperbuat dari berlian kristal. Memang patut benda tu mahal.




Inilah mesin die. Serupa macam yang saye tengok di makmal. Model Spectrum-100 FT-IR. Cam printer kan? huhu



Yang ni model lame. Besar sikit. satu unit harga die dalam tujuh puluh ke lapan puluh ribu.

ATR yang ade berlian kristal tu. Tapi gambar atas tak same dengan model yang saye tengok kat makmal.

Ape2 pun, terima kasih kepada Prof Khalijah sebab bagi kiteorang peluang untuk belajar gunekan mesin IR. Sekurang-kurangnye saye tidak hanya bergantung pada teori semata-mata.

MAJULAH KIMIA UNTUK NEGARA :D


9 comments:

kata hati bukan kata mulut said...

lebih mahal dr hantaran kawen

NabiLLa NaSir said...

tulah. boleh buat hantaran untuk kahwin 4 kali. haha

iqbalsyarie said...

oh...lebih kurang la dengan harga komponen kapal terbang..scary~
Bulan puasa kita perlukan makanan rohani,kan? Cerita terbaru di blog.kisah si tudung labuh~kisah nafsu~dan kisah jahiliyyah

NabiLLa NaSir said...

huhu. komponen kapal terbang boleh caye lagi, ni rupa cam printer. mmg tak padan langsung

sizuka[Izzati] said...

whooooaaaa buleh keje CSI lah lepas nih:)

NabiLLa NaSir said...

zati : hehe insyaAllah =)

diraja22 said...

wow, mahalnya..
boleh raya sakan..

Rosey Jamal said...

taw xpe..mahal gler bnde alah tuh...200k kot...masak nk tggu turn taip kali lab analysis ..heheh

NabiLLa NaSir said...

rosey: mmg pun. tp skunk jabatan kimia dah beli mesin resonance magnetic. harga 4 juta satu unit. cam choiiii!!!

ShareThis