Tuesday, August 31, 2010

G0m0k 9enDek Yang Baik Hati

Yang dinanti-nantikan telah tiba. Akhirnya saye dapat award pertama. Trofi yang berupa kasut getah yang bergaya kaki. Tadaaa! Boleh pakai di mana2 sahaja. Ke bendang mahupun ke kuliah. Dinner pun boleh jugak.


Haha. Ape2 pun terima kasih ye Cik g0m0k 9enDek sebab bagi award ni. Die baru je follow saye semalam. Arahan yang diberikan adalah >>> Isi tempat kosong bagi soalan di bawah

1.apa yang bermain di fikiran skarang ni?
Assignments colloids yang tak siap lagi.

2.apakah nama samaran saye?
Bella, Biela, Cik Bell, Cik Nab, Bugs Bunny

3.berikan 3 orang yang anda sayang
Keluarga, Kawan2, Driver bas UM. Haha

4.panggilan aku untuk si dia
Alamak si dia saye takde lagi. Tapi rasenye saye akan panggil die Tok Imam nanti.

5.hadiah yang u all impikan dari seseorang yang istimewa.
Sejujurnye saye nak sebentuk cincin emas platinum yang bernilai dua puluh lima ribu dan cendawan goreng yang bernilai tiga ringgit.

6.blog mane yang anda suke visit.
Blog sendiri

7.tagkan 15 blogger

Sekian sudah. Sudi2 lah jawab ye. Untuk suka2 je tu.

Monday, August 30, 2010

Hari Yang Ting Tong


Salam Semua

Hari ni memang ting tong. Sebabnye kelas saye mule pukul 8 pagi smpai 5 petang. Hari saye bermula dengan test inorganic chemistry. Lepas die bagi kuliah, terus buat test. Mase die bagi 10 minit je. Tak macam kelam-kabut pulak saye tadi. Senang cite, tiru orang sebelah. Orang sebelah tataw, tiru orang sebelah. Bila sebelah2 tataw, tanye orang depan atau belakang. Bila tataw jugak redah jelah.

Then, sambung pulak dengan tutorial organic chemistry yang soalan die cam ntah ape2. Poning den. Dah tu kene panggil sorang2 jawab kat depan. Pastu bila salah, akan kedengaran pengkritik(pensyarah) mengeluarkan kata2 sindiran. Diikuti dengan lab dari 10 pagi sampai 5 petang. Cuba bayangkan 6 jam menapak dalam makmal di bulan puasa ni. Rase nak telan bahan kimia yang ade kat situ. Segalanya nampak sedap. Haha. Tapi saye bersyukur sebab dapat tutor yang sporting untuk sesi saye dalam makmal. Prof pun cool jek. Foreigner from Afrika. First time dapat orang afrika. Mase first year dapat Pakistan dengan Jerman.

Tapi tadi saye terlupa nak bawak sarung tangan. Akibatnye kulit tangan saye terhakis sikit. Kristal Phenol yang digunakan tercampak dekat tangan saye. Terus kulit jadi putih dan pedih. Then, lame2 jadi parut hitam terus. Tapi kawan saye lagi kesian, sorang terkena hot plate. Sorang lagi kena phenol jugak tapi lagi teruk dari saye. Memang silap kami terlupa nak bawak sarung tangan.
Bila habis waktu lab, memang penat giler. Nak jalan pun dah malas. Huhu

Benda inilah yang saye duduk buat dari pagi sampai petang. Memang leceh.




Sunday, August 29, 2010

Program Iftar Bersama Anak2 Yatim

Salam buat semua,

Syukur kite semua sudah berada pada Ramadhan yang ke-20. Saye pasti kawan2 telah mengisinye dengan sebaik mungkin. Pada kali ini, saye berpeluang untuk bersama-sama anak2 yatim dari Yayasan Negeri Sembilan. Program dijalankan di Masjid Jamek Port Dickson bermule jam 12.00 tgahri hingga 10 malam.

Macam2 aktiviti dijalankan. Forum, sesi taaruf, LDK dan etc. Then diteruskan dengan majlis berbuka puasa dan solat terawikh. Anak2 yatim yang hadir kebanyakannye dalam linkungan umur 13 -17 tahun. Kire budak2 sekolah menengah la.

Saye suke untuk ade dekat dengan mereka. Sebabnye saye akan rase insaf. Haha. Tapi, kalau jumpe dieorang, perasaan saye jadi bercampur-campur. Sedih, kasihan semuanya ade. Ape2 pun terima kasih kepada Persatuan PERMANIS Universiti Malaya (saye sedang promote ni) sebab adekan program ni. Memang terbaiklah.



from left Helmi, Azvin, Adik Nadia dan yang tepi sekali tu orang asli. Hahaha

Pakaian boleh dicuci, tapi muka yang suci sukar dicari. Hihihihi

Sesi forum ~ moderator buat muka menggoda.


Sunday, August 22, 2010

Mat Asing Yang Menghancurkan Mood

Hari minggu saye pada kali ni diluangkan bersama keluarga di Seremban. Bestnye dapat berbuka same2. Yang penting dapat makan free. Hehe. Selalu sendiri kene keluar duit. Seperti biasa pengangkutan saye adalah Cik Komuter. Dan seperti kebiasaanye jugak saye berada dalam gerabak kesayangan iaitu Cik Koc Wanita.

Tapi mase perjalanan balik ke UM tadi, memang membuatkan saye hilang mood. Ade jugak umat2 lelaki yang tak faham bahasa. Ade jugak yang masuk dalam gerabak kesayangan saye. Biasanye yang tak faham bahasa ni orang asing macam nepal, mat bangla, vietnam dan set2 yang sewaktu dengannye.

Mat2 asing ni tanpa segan silu masuk dan duduk di sebelah saye. Terus terbang mood best saye. Kalau duduk diam2 takpe. Yang jadi masalah die dah stok sengaja meraba-raba. Panas betul la. Saye harapkan kalau duduk dalam koc wanita takdelah kene raba. Tapi kene jugak.

Saye pun apa lagi. Berderai air mata sebab saye jadi takut. Saye tak tahu nak buat ape. Nak tumbuk lagilah tak berani. Geng die ramai dalam tu. Nanti mane taw die santau saye. Ikut die balik Laos kunk. Minah duduk depan saye tu pun dah buat jelingan manja dekat mat asing tu bila die dah nampak saye menangis.

Saye cuba tahan. Tapi berderai jugak air mata saye seperti air sungai Ulu Langat. Nasib baek tak meraung kat situ. Malu pulak saye nanti. Tapi bila fikir2 balik rugi pulak saye tak terajang die tadi. Sakit hati betul. Nak kate saye pakai seksi, tak mungkin. Nanti kene hambat dengan ibu kalau pakai tak senonoh.

Hurm entahlah. Dah nasib nak kene. Tapi memang saye geram tadi. Rase nak jerit kuat2 kat telinga die sebut BODOH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(Kalau cakap die bukan faham pun)



MAT ASING TU TAKDE JANGGUT CAMNI

Thursday, August 19, 2010

Mesin Yang Harganye Boleh Buat Hantaran Kahwin

Salam Ramadhan yang ke-10

Pagi tadi lepas kelas 'spectroscopy', saye dan kawan2 ke makmal IR di jabatan kimia. Tujuannye adalah untuk belajar cara2 nak gunakan mesin 'IR Spectroscopy'. Beberapa minggu sebelum tu, saye belajar gune mesin UV Spectroscopy. Sebelum tu, meh saye terangkan sikit ape itu IR Spectroscopy. 'IR spectroscopy' adalah satu kaedah yang digunakan untuk mengenalpasti sesuatu bahan yang tak diketahui.

Nak disenangkan cerita, korang mesti pernah tengok cerita CSI kan? Yang ade banyak versi tu. CSI Miami, CSI NY, and etc. Kalau korang perasan time die nak kenalpasti ape2 bahan yang die jumpe kat tempat kes, die akan gune mesin. Jadi, mesin IR antara yang boleh digunakan untuk tujuan ni. Tapi, banyak lagi kaedah/mesin lain yang boleh kite gune. Memang mudah dan cepat kalau kite jalankan proses ni.

Tapi, satu je yang saye tak puas hati. Pasal harga mesin ni. Sekali tengok sebijik macam printer. Bila saye tanye pembantu makmal tentang harga, die cakap satu set(mesin dan satu alat untuk perbanyakkan sample) memakan kos dua ratus ribu ringgit. Saye terus terpikir camni. "Pergh! mahal giler. Boleh beli rumah dengan kereta sebijik". Patutlah benda tu ade satu je kat dalam makmal. Saye terpikir jugak kenape mahal sangat. Cik pembantu makmal pun terangkan. Rupenye plate atau lens(saye tak pasti) yang ade dekat alat untuk perbanyakkan sample tu diperbuat dari berlian kristal. Memang patut benda tu mahal.




Inilah mesin die. Serupa macam yang saye tengok di makmal. Model Spectrum-100 FT-IR. Cam printer kan? huhu



Yang ni model lame. Besar sikit. satu unit harga die dalam tujuh puluh ke lapan puluh ribu.

ATR yang ade berlian kristal tu. Tapi gambar atas tak same dengan model yang saye tengok kat makmal.

Ape2 pun, terima kasih kepada Prof Khalijah sebab bagi kiteorang peluang untuk belajar gunekan mesin IR. Sekurang-kurangnye saye tidak hanya bergantung pada teori semata-mata.

MAJULAH KIMIA UNTUK NEGARA :D


Sunday, August 15, 2010

Rakan Muda Ramadhan Peringkat Kebangsaan 2010

Pada 3 Ramadhan atau hari jumaat kelmarin, saye berkesempatan untuk menyertai Majlis Pelancaran Rakan Muda Ramadhan Peringkat Kebangsaan 2010 di Masjid Besi Putrajaya. Seramai 40 orang rakan2 dari UM termasuk saye sertai majlis tu.

Antara pengisian majlis tersebut adalah solat berjemaah, sesi ceramah bersama Ustaz Zawawi Yusof, penyampaian sumbangan penghuni rumah anak yatim, sesi bersama Ikon Imam Muda Astro Oasis IM Nuri, berbuka puasa dan Majlis Perasmian . YB Dato' Ahmad Shabery Bin Cheek, menteri belia dan sukan Malaysia juga sempat hadir untuk solat Asar berjemaah bersama-sama.

Memang best. Yang paling best saye dapat jumpe kawan saye mase tingkatan 3. Yang tak best sikit kawan saye tu cakap saye dah gemuk. Yang penting solat tarawikh die 21 rakaat dan saye buat 8 rakaat jek. Pastu witir sendiri. Bukan tak nak sambung. Tapi uncle bas UM dah sampai. Nanti kene tinggal pulak. Munasabah tak alasan saye. Hehe


















Wednesday, August 11, 2010

Harapanku Di Bulan Ramadhan

Salam Ramadhan buat semua

Bulan Ramadhan sangat bernilai. Bagi saye, 30 hari tu terlalu singkat. Perlu dikejar kerana seribu nikmat menunggu. Rugilah kalau saye mensia-siakan setiap saat bulan Ramadhan ni. Bulan Ramadhan adalah bulan harapanku. Kenapa saye kate begitu?

Ramadhan adalah harapan untuk saye realisasikan azam2 saye. Tarikh permulaan azam saye bukan 1 Januari. Tapi, saye memilih bulan Ramadhan. Bagi saye lebih mudah untuk capai sesuatu dalam bulan Ramadhan. Lebih bersemangat dan bersabar dalam mendapatkan sesuatu.

Ramadhan juga mencoretkan pelbagai kenangan untuk saye. Antaranye semasa saye menuntut di SM Sains Muar pada tahun 2006/2007. Ketika itu saye berada di tingkatan 4. Segalanya bermula di situ. Bulan Ramadhan bersama rakan2 di sana memang banyak bezanya berbanding bersama keluarga. Di sekolah itulah saye mendalami ilmu agama. Di situ juga saye mula belajar memakai tudung. Di situ juga saye belajar agar berkata-kata dengan lebih baik. Segalanya dapat diubah sepanjang bulan Ramadhan di situ. Berkat istiqamah dan sokongan kawan2. Dulu saye ni jahat taw.

Cukup saye bersyukur. Peluang tersebut telah mengubah saye menjadi insan intelektual yang lebih baik. Yang tahu seimbangkan di antara ilmu dunia dan akhirat. Dari tidak tahu apa2 tentang agama, sekarang saye berada pada tahap 20 peratus. Saye akui masih lagi rendah. Tapi saye akan cuba tingkatkan. Saye bersedia untuk berubah. Cuma perlukan sedikit masa.

Saye harap, saye dapat berkawan dengan kawan2 yang lebih alim dari saye. Senang saye nak contohi mereka. Begitu juga harapan saye terhadap bakal suami(Umur dah 20 tahun. Jadi, harus fikirkan huhu). Kalau boleh biarlah die yang membimbing saye bukannya saye yang bimbing die. Ilmu agama saye terlalu rendah. Saye tak yakin untuk bimbing orang dalam ilmu agama.

Ape2 pun, Selamat Berpuasa. Same2 kita kejar nikmat bulan puasa ye.



Sunday, August 8, 2010

Gerabak Kesayangan Wanita

Salam Menjelang Puasa

Tajuk kali ni macam tak berapa sesuai. Tapi maaflah ye. Saye takde idea. Actually, saye nak cerita pasal LADIES COACH yang pihak KTM sibuk letak kat tengah2 gerabak keretapi dieorang tu. Saye sangat suke dengan gerabak tu. Sebabnye semua orang perempuan. Hihi. Jadi, pelbagai gaya bebas boleh dilakukan. Antaranye:

  • Tidur tertunduk (paling ramai orang buat)
  • Tidur ternganga (yang ni gaya automatik, tak bolah nak kawal. Haha)
  • Duduk gaya ala brader2 (silang kaki tinggi2)
  • Korek hidung (belum pernah nampak lagi. Tapi yang sorok2 mungkin dah ade kot)
Banyak lagi sebenarnye. Apepun, ia memberi keselesaan buat semua para wanita.

Tapi, petang tadi memang saye tak puas hati dengan sorang mamat ni. Saye tak tahulah die orang Malaysia atau orang luar. Saye tak kisah kalau die sekadar berdiri dalam ladies coach tu. Tapi yang saye marah, dahlah masuk dalam gerabak kesayangan saye tu, dah tu die sibuk nak rebut2 tempat duduk dengan orang perempuan. Dah tu siap langgar2 pulak tu.

Geram betul saye. Sepak kang! Tercabut seluar. Tak malu. Naseb baek saye pakai baju pink. Aura sopan terserlah. Dah tertulis dekat coach tu LADIES ONLY. Tak faham2 jugak. Takkan nak letak satu dunia punye bahasa dekat gerabak tu. Nanti pintu nak masuk pun orang dah tak nampak.


PAPAKU PULANG DARI KOTA
PAPAKU BELIKAN GERABAK
GERABAK KECIL WARNA PELANGI
BOLEHKU BAWA JUMPA PAKWE

PON, PON, PON, PON, PON, PON, PON, PON, PON, PON
GERABAK COMELKU BERBUNYI
MARILAH BLOGGERS MARI NAIK
BOLEHKU BAWA JUMPA NENEK

SEKIAN LAGU SAYE : GERABAK WANITAKU

ShareThis