Friday, July 2, 2010

Saye Hanya Mampu Melihat

Sejak beberapa hari yang lalu, isu Rumah Titian Kasih(RTK) hangat dibualkan. Tentu kawan2 semua dah tahu tentang kisah mereka. Ape2 pun, isu ini telah mengingatkan kembali kepada pertemuan saye bersama salah seorang penjaga RTK merangkap bendahari RTK sendiri iaitu Kakak Nurfadhilah. Saye berjumpe dengan beliau semasa kolej kediaman saye di Universiti Malaya ni anjurkan satu projek kebajikan.

Pihak Kolej kediaman saye telah menjemput 30 orang anak2 dari Titian Kasih untuk bersama kami dalam projek ni. Syukur, jemputan oleh pihak kolej kami disambut baik dan anak2 ni sudi datang bagi menjayakan projek tersebut. Sebelum projek bermula, saye bersama rakan2 yang lain sempat meluangkan masa bermesra dengan mereka. Saye juga sempat berbual dengan Kak Fadhilah.

Macam2 yang Kak Fadhilah ceritakan dan luahkan pada saye terutamanye tentang masalah kewangan. Tak dapat untuk saye karangkan di sini. Terlalu banyak yang diluahkan. Ape2 pun saye hanya mampu mendengar. Hati mahu menolong tapi terlalu banyak halangan dan rasenye di luar kemampuan saye.

Melihat kepada anak2 RTK yang datang, betapa bersyukurnye saye ketika itu. Apa yang saye rungutkan dalam hidup selama ni sangat disesalkan. Sudah tentu saye jauh lebih beruntung daripada mereka. Di hujung pertemuan, Kak Fadhilah ade memberi saye nombor telefon RTK serta alamatnya. Die jemput saye datang untuk ajarkan anak2 ni mengaji atau adakan tuisyen secara sukarela. InsyaAllah satu hari nanti jika diberi kesempatan saye akan datang. Sama2 kita doakan kebaikan untuk mereka semua.


6 comments:

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

bersyukur dengan apa yang ada.. setiap manusia ade rezekinye masing-masing..jika kita susah..pasti ade lagi insan yang lebih susah..

sekamar rindu said...

salam..

mahkamah dah membuat keputsan agar penghuni RTK ini kembali..

mohon izin follow ur blog

NabiLLa NaSir said...

aida : ye betul tu

sekamar rindu : silakan follow :)

NiZaM Limited said...

woah.UM ade anjurkan prgram kebajikan camni..bagus la..
sedikit sebanyak boleh gak timbulkan sifat simpati kpd org lain..

Kie-yu said...

sedih kn bile tgk dorang
berat mata memandang berat lg bahu yg memikul~

::ienafazlyna:: said...

sangat kesiankan mereka? hairan mana perginya hartawan2 yg sanggup habiskan ribuan ringgit hnya utk enjoy tu

ShareThis