Friday, July 30, 2010

Mahasiswa UM mati jatuh bangunan

Petang tadi, seorang mahasiswa Pusat Asasi Sains Universiti Malaya mati terjatuh bangunan di Kolej Kediaman Dr Nazrin Shah. Untuk cerita yang lebih lanjut, sila ke umtoday. Kejadian ni berlaku disebabkan kurangnye langkah keselamatan yang diambil oleh pelajar tu sendiri. Tahun lepas juga, seorang pelajar UM mati akibat terjatuh bangunan di kediamannye di Kondo Vista. Saye tak tahu nak ulas ape dah. Ape2 pun takziah dan kite sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah.

Monday, July 26, 2010

Sombong Yang Tidak Disengajakan

Macam mane tu ye sombong yang tidak disengajakan. Senang cerita, sejak akhir2 ni ramai sangat umat manusia yang mengatakan saye sombong. Dieorang cakap saye ni muka KEREK. Sejujurnye memang saye tak sedar saye dah terKEREKkan(jangan gune dalam karangan ye) muke.

Banyak kali dah saye cakap dengan dieorang sebelum ni. Saye memang camni. Jadi jangan terasa kalau saye tak senyum atau buat muke sombong. Saye dah cube manis-maniskan tapi susah. Sebab saye rase macam tak ikhlas. Bile tak ikhlas saye akan mule rase macam orang gila. Saye pun tataw kenapa saye berperasaan camtu. Mungkin kene badi orang gila kot.

Sebelum ni pun saye ade post tentang ni. Kalau siape2 belum bace boleh klik kat sini. Kawan2 jangan cakap saye sombong ye lepas ni. Kalau tak, saye jadi sangat sedih. Kemungkinan akan mengalirkan air mata(emosi itu penting)



YANG PENTING MUKE SAYE TAK SESOMBONG PROFESSOR YANG KAT ATAS NI. YANG NI SOMBONG SANGAT. MENTANG2LAH ADE CERMIN MATE BULAT. TAK NAKLAH KAWAN CAMNI.

Minggu Promo 10

Lame betul saye tak update blog. Akhir2 ni memang saye sibuk. Kali ni saye just nak promote MINGGU PROMO kepada blogger2 yang menuntut di UM tak lupe kepada followers tersayang. Jadi, saye nak jemput kawan2 mendaftar di Sekretariat Rakan Muda Universiti Malaya. Untuk sesi kali ni, pasti pelbagai aktiviti menarik yang akan diadakan. Harap kawan2 UM dapat membantu untuk jenamakan kembali SERUM 2010. Terima kasih.


Rajin2 ke blog SERUM UM ye

Btw, saye tataw kenapa poster ni hilang sebelah. hihi

Tuesday, July 13, 2010

Si Pemikir Digit Binari

Kawan2 pernah terfikir tak, bagaimana gambar yang diambil dengan kamera, boleh di'copy'kan ke memory komputer? Ape bentuk data yang dihantar? Mungkin ramai yang tak berminat nak tahu. Tapi dengan mengetahui serba sedikit tentang perkara ini, kite akan lebih menghargai teknologi bukannye menyalahgunakan kelebihan tersebut.

Bagi saye orang zaman sekarang adalah pengguna yang hebat dan tak kurang juga seorang yang berinovasi. Jika kite lihat, pelbagai teknologi baru telah diperkenalkan. Ia seakan-akan terlalu mudah untuk mencipta sesuatu yang canggih pada hari ini.

Setiap benda baru, mesti ade perintis@yang memulakan@yang mencipta serta merangkap SI PEMIKIR. Hari ni saye nak perkenalkan seorang pemikir yang hebat iaitu GEORGE BOOLE. Encik Boole ni telah mencipta satu sistem yang kite panggil BOOLEAN LOGIC. Apekah itu?

Boolean Logic adalah satu sistem operasi logikal yang banyak kite gunakan dalam 'hardware and software' dan ia merupakan asas kepada semua elektronik digital yang wujud pada zaman sekarang. Sistem ini adalah manipulasi daripada penciptaan 'BINARY DIGIT'.

Penggunaan Digit Binari sangat kompleks. Namun, kod2 inilah yang digunakan dalam penghantaran data di antara dua alat elektronik dan lain2. Contoh macam dekat atas tadi. Penghantaran gambar daripada kamera ke komputer.

Dalam sistem digit binari, hanya dua kod yang digunakan ; 0 dan 1. Contoh termudah adalah apabila kite menaip. Katekan saye nak taip angka 5. Apabila kite menekan angka 5 pade papan kekunci, ianya akan ditukarkan ke digit binari 101(kalau tak silap saye). Cuba anda bayangkan jika kite menulis berpatah-patah perkataan. Tidakkah ia sangat kompleks?

Oleh itu, Si Pemikir memang tak ramai yang ade kat dunia ni. Korang dapat rase tak betapa botaknya rambut dieorang sebab nak cipta benda ni. Kawan2 perlu berterima kasih pade Si Pemikir sebab die dah tolong fikirkan untuk kite. Kalau takde orang2 camni, takdelah dunia blogger, telefon, dan lain2. Sedangkan kalkulator MYDIN yang harga dua ringgit tu pun guna Digit Binari taw. Jadi, saye nasihatkan agar kawan2 gunakan fungsi komputer sebaik mungkin. Orang yang mencipta mengharapkan kebaikan terhadap apa yang dicipta. Saye rase kalau Si Pemikir ni masih hidup, die mesti sikit menyesal cipta Digit Binari sebab kadang2 benda ni membawa kepada keburukan.

Kalau ade info tambahan, kongsikan ye. Semua ni adalah dari pembacaan saye sendiri. Kalau ade silap harap dapat betulkan.


DIGIT BINARI YANG DIGUNAKAN

Sunday, July 11, 2010

Bukan Kegilaanku

Sekali lagi saye membicarakan tentang bola. Walaupun saye tak minat, tapi masuk ni dah 2 kali saye post tentang bola. Di kala satu dunia membicarakan final match pagi nanti, saye langsung tak rase ape2. Kawan2 kat UM ni sibuk ajak pergi tengok match. Terima kasih sajelah kawan2. Saye tak berminat. Saye mahu tidur. Esok ade kelas pukul 8 pagi.

Haha skema. First day kuliah jangan mimpi saye nak bagi tumpuan. For sure roh saye masih di awangan. Datang nak tengok wajah lecturer je. Sedut AURA dulu. Baru belajar.

Ape2 pun saye dah jadi senior. Junior saye sangat baik. Tapi umur junior saye lagi tua dari saye. Maknenye tiada 'KAKAK-KAKAK' ye. Harus ingat. Panggil saye nabilla okey. Satu lagi saye tak boleh buli die. Ish2x ruginye.



Friday, July 2, 2010

Saye Hanya Mampu Melihat

Sejak beberapa hari yang lalu, isu Rumah Titian Kasih(RTK) hangat dibualkan. Tentu kawan2 semua dah tahu tentang kisah mereka. Ape2 pun, isu ini telah mengingatkan kembali kepada pertemuan saye bersama salah seorang penjaga RTK merangkap bendahari RTK sendiri iaitu Kakak Nurfadhilah. Saye berjumpe dengan beliau semasa kolej kediaman saye di Universiti Malaya ni anjurkan satu projek kebajikan.

Pihak Kolej kediaman saye telah menjemput 30 orang anak2 dari Titian Kasih untuk bersama kami dalam projek ni. Syukur, jemputan oleh pihak kolej kami disambut baik dan anak2 ni sudi datang bagi menjayakan projek tersebut. Sebelum projek bermula, saye bersama rakan2 yang lain sempat meluangkan masa bermesra dengan mereka. Saye juga sempat berbual dengan Kak Fadhilah.

Macam2 yang Kak Fadhilah ceritakan dan luahkan pada saye terutamanye tentang masalah kewangan. Tak dapat untuk saye karangkan di sini. Terlalu banyak yang diluahkan. Ape2 pun saye hanya mampu mendengar. Hati mahu menolong tapi terlalu banyak halangan dan rasenye di luar kemampuan saye.

Melihat kepada anak2 RTK yang datang, betapa bersyukurnye saye ketika itu. Apa yang saye rungutkan dalam hidup selama ni sangat disesalkan. Sudah tentu saye jauh lebih beruntung daripada mereka. Di hujung pertemuan, Kak Fadhilah ade memberi saye nombor telefon RTK serta alamatnya. Die jemput saye datang untuk ajarkan anak2 ni mengaji atau adakan tuisyen secara sukarela. InsyaAllah satu hari nanti jika diberi kesempatan saye akan datang. Sama2 kita doakan kebaikan untuk mereka semua.


ShareThis