Tuesday, June 1, 2010

Rupenye majalah untuk budak sekolah rendah sesuai untuk saye jugak

Assalamualaikum kawan2

Kali ni tajuk entri saye agak panjang. Ape2 pun teruskan membace ye. Pagi tadi mase kemas2 buku adek, saye terjumpe majalah Asuh. Saye ape lagi dengan 'excited'nye bace buku tu sampai habis. Huhu lame betul tak bace buku tu. Dulu time sekolah beli setiap bulan. Tapi saye bace part kartun syaitan tu je hahaha. Tapi ade satu part dalam buku tu memang sesuai untuk saye walaupun umur saye dah nak masuk 20 tahun. Tajuk die Cara belajar sistematik. Antara tips die:

  • Manfaatkan mase - die cakap kalau tengah tunggu bas atau dekat dalam kereta buat nota ringkas atau bace buku. Kalau saye borak2, dengar lagu, tak pun tengok dengan jeling2 orang je (takde motif pun buat camtu)
  • Bawa buku ke mana sahaja - Yang ni memang tak akan saye buat. Lagipun saye xkan bace. Buang tenaga je.
  • Buat nota ringkas - Haaaa yang ni paling saye terase. Nota ringkas saye biasanye akan berhabuk. Sebab lame2 saye sendiri tak faham dengan ape yang saye tulis. Tak tahu sebab ape jadi camtu. So, saye tak bace. Memang membazir kertas dan pen.
  • Ikut jadual sepenuhnye - Haha kalau yang ni memang sangat susah. Plan nak study tapi last2 tukar jadi tidur tak pun online huhu.
  • Sentiasa bertanye - Saye seorang yang malas nak bertanye (buruk perangai. Kalau tanye arah jalan saye rajin)
  • Ulang ape yang dibace - Bace sekali sudah. Lagipun mane sempat.(Kalau study last minute memang lah tak boleh nak ulang Cik Nabilla oiii!)
  • Menjawab soalan Past Year - Nak siapkan soalan tutorial pun malas hahaha.
Cara yang terakhir ni jadi penyelamat buat saye
  • Belajar ikut rentak sendiri - Haaaa yang ni memang saye ikut. Rentak saye belajar adalah dengan ikut mood. Lepas tu kalau time terdesak tiru jawapan tutorial orang lain( boleh jimatkan mase. Lagipun cikgu saye pernah cakap meniru adalah satu proses belajar hehehe). Tapi time terdesak je, kalau tak saye memang buat sendiri (back up balik). Lagi satu kalau lab report saye buat sendiri jugak. Tiada plagiat2 taw huhu.
Kesimpulannye sila berubah ye Cik Nabilla. Kawan2 jangan ikut care saye yang pemalas ni. Kepada adek saye jangan ikut perangai kakakmu ni. Kepada ahli keluarga saye yang bace post ni jangan beritahu ibu dan ayah. Biarlah rahsia okey hehehe






Ni adek saye. Sekarang dah 10 tahun. Die sangat degil huhu. Gambar ni diambil mase raye tahun lepas dekat kampung nenek. Tapi cube korang tengok lipatan samping adek saye. Terbaek kan hahaha



4 comments:

NORULAIN said...

bella memang pemalas,,

NabiLLa NaSir said...

haha
aku sedar tu :p
takpe2 berusahalah ~ heee

Lulu Syifa said...

Bella.. ko asal letak gmbr adek ko>> ada kena mengena ke?? ahahaahah... weyh.. aku pun dulu suka baca part syaitan tu... jd lah org sikit2..

NabiLLa NaSir said...

hehe aku letak sbb aku syg adek aku
tp part syaitan tu mmg best an
hahaha

ShareThis