Wednesday, June 23, 2010

Bedak Talkum dan Barah

Nama sebenar Talkum adalah MAGNESIUM SILIKAT TERHIDRAT. Bahan ni selalu digunakan dalam makanan, kosmetik, dadah dan etc. Tujuan talkum digunakan dalam kosmetik adalah untuk dijadikan sebagai penyerap, bahan tambah warna serta sebagai bahan lengai. Dalam post ni, saye nak tekankan kandungan talkum yang ade dalam produk kosmetik. Mungkin ramai yang dah tahu tentang hubunga talkum dan barah.

Tapi, penggunaan bedak talkum(untuk badan) kini dibimbangi dengan risiko BARAH OVARI. Keputusan beberapa kajian menunjukkan bedak talkum yang disapu pada kawasan genital, tuala wanita serta yang berdekatan boleh berhijrah ke lapisan yang melindungi ovari dalam badan.

Talkum kosmetik seharusnya tidak mengandungi sebarang sisa2 bahan galian. BARAH OVARI berlaku disebabkan talkum dicemari bahan2 galian yang lain seperti asbestos dan silika. Talkum juga tidak akan mengundang risiko BARAH PARU2 jika saiz partikel talkum yang dihidu berukuran lebih dari 5 micrometer.

Ape2 pun kajian terhadap talkum masih lagi tidak konsisten. Bagi kawan2 yang risaukan tentang risiko ni, boleh beralih kepada alternatif lain. Contohnye bedak yang menggunakan serbuk kanji jagung.


8 comments:

APAN said...

oh...camtu ke?
x penah dengar lagi ma...
same gak la ngan talkum untuk bedak lelaki ek?

NabiLLa NaSir said...

yup same. termasuk talkum tuk baby sekali

PinQib said...

bahayee.. ni.. hit me back lol..:)

Hasrol Nizam said...

bahaya..tak pernah dengar ni..haish..

Si Apis said...

(^_^)

iniAKU said...

adus..naseb x pkai bedak talkum.huhu

p/s: dear, sy rase ur font color mcm x bape seswai, agak silai.saket mate.
btter u pkai hitam :)

miss jue said...

saya pun pnh dgr. lecturer sy gtau dulu... talkum sbnrnya not good for skin.

NabiLLa NaSir said...

thanks semua sbb bg comment =)

ShareThis