Sunday, June 20, 2010

Agen Oren : Bahagian 2

Untuk part 2 ni saye nak cerite tentang apekah sebenarnye AGEN OREN yang digunakan oleh pihak AS semasa PERANG VIETNAM. Sape2 yang belum bace part 1, boleh klik kat sini. Saye pun tak taw kenape saye minat sangat dengan bahan kimia ni. Mesti ramai yang nak tahu kenape die panggil AGEN OREN. Bahan ni dipanggil AGEN OREN sebab die akan menghasilkan jalur oren apabila diletakkan di dalam bekas/container. Term lain untuk bahan ni adalah dioxin. Name scientific die panjang sangat. Malas nak tulis.

Dioxin ni boleh terkumpul dan kekal di dalam persekitaran serta sangat bertoksik, berkarsinogen. Bahaya taw. Kebiasaannye bahan ni dihasilkan dalam makmal tapi dioxin ni boleh jugak terhasil dalam persekitaran kite. Apabila kepekatan CHLORINE tinggi, disertai dengan haba dioxin boleh terhasil. Tapi kes ni jarang berlaku.

AGEN OREN banyak memberi kesan buruk kepada manusia dan ekosistem. Pada hari ni, kesan yang paling ketara kite dapat tengok adalah pade generasi kedua VIETNAM. Kebanyakan mereka menghadapi kecacatan anggota seumur hidup. Dioxin ni dipercayai boleh menyerang sistem genetik yang boleh menyebabkan mutasi pade manusia. Tu sebab generasi kedua VIETNAM ni lahir ade yang takde mate, kaki kecil, kepala besar dan etc. Kat bawah ade beberapa gambar yang saye google tadi.











Cukup simpati bile tengok dieorang. Bagi saye memang patut kerajaan VIETNAM menuntut 990 juta dari kerajaan AS untuk setiap tahun selama 10 tahun bagi menangani impak AGEN OREN yang dihadapi oleh rakyat VIETNAM.

2 comments:

NiZaM Limited said...

erkk..tak brape minat kimia..tp boleh paham lagi la.
pnh dgr pasal agent orange ni..tapi tak tau detail. camni rupenyenye..bahaye pasal dia serang genetik..same mcm radioaktif kat bom atom..

tapi agent orange ni mcm lebih lagi je..erkk..

thanks for haring the info ye cik DIAM..=p

NabiLLa NaSir said...

dari pembacaan saye begitulah. kalau saye tersilap harap dpt dibetulkan

nyway thx bace entri tu :)

ShareThis