Wednesday, June 30, 2010

Saye Tak Suke Bola Sepak

Inilah kenyataannye. Saye dah cube untuk mencintai bola sepak. Tapi saye dah tak mampu nak berpura-pura lagi. Saye tetap tak boleh. Sebab yang utama:

  • Saye stress bile tengok bola. Sebab sampai habis perlawanan pun saye tak boleh nak decide saye sokong team mane. Jadi saye jadi tertekan bile time nak pilih team. (agak DUNGU disitu). Oleh kerana saye wanita yang BENCIKAN STRESS, saye perlu jauhi benda2 ni~hoho
  • Saye sebenarnye tak boleh terima bile lebih 20 orang yang kat atas padang rebut satu bola.
  • Bile musim bola tak kisah lah EPL ke, FIFA ke, LIGA SUPER ke, saye tak boleh nak tengok rancangan kegemaran. Terpaksa rebut. Dan saye paling pantang kalau adik lelaki atau ayah saye tengok siaran ulangan. Dah tengok yang LIVE nak tengok yang ulang punye lagi. Bagilah peluang kat saye pulak. Hah!
  • Saye tak suke bile maen bola lebih satu jam tapi tak masuk gol. Cis! (Saye tahu memang susah nak masukkan gol)
  • Yang penting saye tak suke Bola Sepak sebab bile saye maen futsal, bola yang saye sepak tak melantun tapi die pusing2 je. (Yang sebenarnye saye tak reti nak menyepak bola)


Tuesday, June 29, 2010

Radikal Bebas : Bahagian 1


Tajuk entri kali ni tak sehangat gosip2 artis. Tiada cerita tentang
ARIEL PETERPORN. Bosan dah dengan kisah hidup porno die tu. Kite tinggalkan kisah hidup terlampau peterporn. Mari kite gosipkan tentang radikal bebas yang jauh lebih penting untuk kite ketahui haha.

Biasenye kalau korang beli makanan tambahan atau dengar Cik2 salesgirl mem'promote', mesti die banyak sebut pasal radikal bebas. Contoh ayat biase cik2 salesgirl " Ini ubat baik punya. Boleh menentang radikal bebas. Kasi angkat satulah. I pun pakai ini barang".

Tapi korang tahu tak ape sebenarnye radikal bebas tu. Adakah orang yang bebas seperti Ariel PeterPorn? Jawapannye sudah tentu tidak. Radikal bebas jauh lebih bebas dan bahaya dari PeterPorn. Hah! Jangan sangka Si Porno tu yang paling hebat.

Okey radikal bebas dalam terma sainsnye adalah atom atau molekul yang mempunyai elektron yang tidak berpasangan. Mari kite gunakan analogi Peterporn. Andaikan Peterporn tidak berpasangan a.k.a masih single. Macam tulah molekul yang takde pasangan elektron(analogi yang tak boleh nak pakai sangat). Jadi, radikal bebas sangat reaktif dan tidak stabil.

Untuk stabilkan elektron yang tidak berpasangan, radikal bebas akan menyerang protein, lemak dan DNA yang terdapat dalam sel badan kite. Radikal bebas yang biase terdapat dalam badan kite adalah yang jenis ROS atau dikenali sebagai Reactive Oxygen Species. Contoh, Superoxide Anion, hydroxyl radicals and hypochlorous acid.

Badan kite secara semulajadinye akan menghasilkan radikal bebas atau ROS selagi kite bernafas dengan oksigen. Maknanye, ROS terhasil daripada proses pengeluaran tenaga daripada nutrisi dan prose hidup yang lain. Oleh itu, radikal bebas tidak akan menjadi masalah terhadap sistem badan jika ia berada pada tahap yang rendah. Tapi, masalah akan muncul apabila penghasilan radikal bebas terlalu tinggi. Bahan ini cenderung untuk terkumpul dan akan menyerang sistem badan kite. Faktor lain yang boleh menyumbang peningkatan radikal bebas adalah stress, pencemaran, cahaya UV, bahan radiasi, asap rokok dan banyak lagi. Ape2 pun nantikan sambungannye. ZASSS! Haha tetibe jek.


NAMPAKNYE HIDUP KITE DIKECAM OLEH ENCIK KAMBING NI ~HOHO

Monday, June 28, 2010

Contest Muslimah Anggun

Terima kasih kepada FARIDA sebab tag saye untuk sertai QUICK CONTEST. Tapi saye minta maaf sebab tak dapat nak join atas sebab2 tertentu. Ape2 pun, saye boleh tolong promotekan kepada followers saye yang tak berapa nak ramai ni and bloggers yang laen. Mungkin saye agak terlambat nak promote sebab contest ni habis tengah malam esok. Tapi, saye rase sempat je lagi. Hadiah die SHAWL taw. Oleh kerana saye perlu tag dua orang, so saye nak tag DOYAH and ORUL. Tapi yang lain2 jangan lupe join okey.


CoNtEsT CeRiTaSIgAdIs..;)

CIK PENGANJUR CONTEST MUSLIMAH ANGGUN. KLIK SINI UNTUK INFO CONTEST

Friday, June 25, 2010

Kesempitan seperti Adnan Sempit


Akhirnye saye berjaye susun jadual untuk semester 3. Saye rase yang ni adalah yang terbaik. CONFIRM. 6 subjek
kimia dan satu subjek luar jabatan, maths. Tak nak ubah lagi dah. Masuk ni dah 3 kali saye buat ADD and DROP. Fakulti sains kat UM ni die tak guna pakej. Same jugak dengan sesetengah fak lain. Tak macam kat universiti lain, setiap sem die dah siapkan pakej. Saye rase yang tu lagi mudah kot.

Every semester pandai2 susun jadual ikut kehendak sendiri. Banyak jugak kelebihan sebenarnye. Salah satu, dapat jaga pointer. Tapi saye rase pointer saye macam tak berjage. Lecturer UM memang kedekut markah. Bagi ciput2 je(statement bahaya)

Tapi yang susah bile jadual bertindih atau satu2 subjek yang kite nak ambil tu dah penuh. Lagilah tambah pening kepala nak cari subjek yang lain. Kadang2 sampai tak cukup jam kredit sebab daftar lambat.



HARAP2 SAYE TAK JADI MACAM NI

Semester depan semuanye bakal jadi SEMPIT. Lebih sempit dari semester sebelumnye. Projek saye dengan Sekretariat Rakan Muda UM ade 2. Projek2 kecil lebih dari 3. Lab pun ade 3. SEMPIT otak saye camni. Hidung, telinga, mata semuanya SEMPIT. Duit pun boleh SEMPIT. Baju je yang TAK SEMPIT.

STRESS SAMPAI TERCABUT KAIN ~ HAHA

Thursday, June 24, 2010

PINK LOLIPOPS 1st FREE GIVE AWAY

Saye telah di tag oleh KAK MIA untuk join GIVEAWAY. Terima kasih kak sebab ingat pade saye. Ni kali pertame saye ditag sejak mule berblogging dua bulan yang lepas. Yang anjurkan GIVEAWAY ni adalah KAK AYU. Jika ade sesiape yang berminat nak join bolehlah ke SEWING MAKES ME CRAZY. Dapat hadiah handbag taw.


Sebenarnye KAK AYU ni seorang tukang jahit. Die terima macam2 jenis tempahan seperti baju kurung, langsir, dress dan khidmat jahit manik pun ade. Tapi kali ni die dengan baik hati buat FREE GIVEAWAY. Maklumlah sekarang dah bulan REJAB. Ni salah satu cara KAK AYU nak tarik pelanggan buat tempahan untuk musim perayaan nanti. Bagus kak.

Saye kalau hiasan manik pade baju ni tak berapa minat. Sebab saye lebih gemarkan yang simple2. Tapi saye boleh rekemenkan KAK AYU pada kakak saye. Kakak saye ni jenis manusia yang suke hiasan manik dekat baju. Kalau boleh die nak letak banyak2. Bagi berat baju tu cecah satu kilogaram hoho.

Saye perlu tag 3 orang yang lain. Jadi saye pilih

Wednesday, June 23, 2010

Bedak Talkum dan Barah

Nama sebenar Talkum adalah MAGNESIUM SILIKAT TERHIDRAT. Bahan ni selalu digunakan dalam makanan, kosmetik, dadah dan etc. Tujuan talkum digunakan dalam kosmetik adalah untuk dijadikan sebagai penyerap, bahan tambah warna serta sebagai bahan lengai. Dalam post ni, saye nak tekankan kandungan talkum yang ade dalam produk kosmetik. Mungkin ramai yang dah tahu tentang hubunga talkum dan barah.

Tapi, penggunaan bedak talkum(untuk badan) kini dibimbangi dengan risiko BARAH OVARI. Keputusan beberapa kajian menunjukkan bedak talkum yang disapu pada kawasan genital, tuala wanita serta yang berdekatan boleh berhijrah ke lapisan yang melindungi ovari dalam badan.

Talkum kosmetik seharusnya tidak mengandungi sebarang sisa2 bahan galian. BARAH OVARI berlaku disebabkan talkum dicemari bahan2 galian yang lain seperti asbestos dan silika. Talkum juga tidak akan mengundang risiko BARAH PARU2 jika saiz partikel talkum yang dihidu berukuran lebih dari 5 micrometer.

Ape2 pun kajian terhadap talkum masih lagi tidak konsisten. Bagi kawan2 yang risaukan tentang risiko ni, boleh beralih kepada alternatif lain. Contohnye bedak yang menggunakan serbuk kanji jagung.


Tuesday, June 22, 2010

Game Bodoh, Terasa bodoh

Kali ni post saye memang tak berapa nak bernas. Bukan isu semasa atau gosip2 artis, tapi rasenye sekadar luahan hati disebabkan tertipu oleh KOKOCRUNCH. Korang mesti tahu kan ape itu KOKOCRUNCH. Makanan bijirin pujaan ramai mase kecik2 dulu. Yang tag die, "COKLAT MENCURAH-CURAH KEDALAM GANDUM DAN POOFFF!! JADILAH KOKOCRUNCH!!!". Hah! korang ingat tak?

Sejujurnye saye layan lagi KOKOCRUNCH sampai sekarang. Kalau korang perasan die selalu bagi free gift kan. Contoh macam anak patung plastik. Sah2 saye buang dalam tong sampah. Tapi kali ni die bagi CD game free. Dalam hati berkate "ceh poyo giler bagi CD"(dengki). Adek saye pun bile tengok dapat CD game die dengan excited suruh saye pasang. Mahu tak mahu saye pasang jugak.

Rupenye game HELIKOPTER dengan BERUANG KUTUB. Macam biase, mestilah saye perlu test dulu. Tanpa membace instruction, saye terus mula. Saat "TERASA BODOH" bermula. Saye ingatkan kene tembak beruang tapi rupanye kene SNAP gambar BERUANG KUTUB tu dan dalam mase yang same kene control helikopter sekali. Kalau nak dapat markah tinggi kene snap muka BERUANG . Tapi kalau nak lagi bagus snap LUBANG HIDUNG die. Masalahnye saye asyik ter'snap PUNGGUNG BERUANG KUTUB tu. Jadi, dapat markah sikit je. Pada saat tu, saye terasa diperbodohkan oleh PUNGGUNG BERUANG KUTUB dan KOKOCRUNCH. Hah bodoh punye game. Saye tertipu.

Terasa nak memberontak pun ade. Ketuk CD tu dengan tukul besi. Bagi pecah berderai. Tapi bile fikirkan balik, saye beli KOKOCRUCH(bijirin kanak2 riang). Memang padanlah dapat game snap gambar haiwan. Lainlah kalau saye beli senapang M-16. Baru dapat yang tembak2 punye. Bile dah camtu, saye terus bercadang nak pergi beli CD game tembak2 punye. Bagi puas hati hohohahahaha.


PUNGGUNG BERUANG KUTUB TELAH MEMBUATKAN SAYE EMOSI

(=_=)

MAAFKAN SAYE WAHAI FOLLOWERS. ENTRI KALI NI SEDIKIT MEROSAKKAN MINDA

Sunday, June 20, 2010

Agen Oren : Bahagian 2

Untuk part 2 ni saye nak cerite tentang apekah sebenarnye AGEN OREN yang digunakan oleh pihak AS semasa PERANG VIETNAM. Sape2 yang belum bace part 1, boleh klik kat sini. Saye pun tak taw kenape saye minat sangat dengan bahan kimia ni. Mesti ramai yang nak tahu kenape die panggil AGEN OREN. Bahan ni dipanggil AGEN OREN sebab die akan menghasilkan jalur oren apabila diletakkan di dalam bekas/container. Term lain untuk bahan ni adalah dioxin. Name scientific die panjang sangat. Malas nak tulis.

Dioxin ni boleh terkumpul dan kekal di dalam persekitaran serta sangat bertoksik, berkarsinogen. Bahaya taw. Kebiasaannye bahan ni dihasilkan dalam makmal tapi dioxin ni boleh jugak terhasil dalam persekitaran kite. Apabila kepekatan CHLORINE tinggi, disertai dengan haba dioxin boleh terhasil. Tapi kes ni jarang berlaku.

AGEN OREN banyak memberi kesan buruk kepada manusia dan ekosistem. Pada hari ni, kesan yang paling ketara kite dapat tengok adalah pade generasi kedua VIETNAM. Kebanyakan mereka menghadapi kecacatan anggota seumur hidup. Dioxin ni dipercayai boleh menyerang sistem genetik yang boleh menyebabkan mutasi pade manusia. Tu sebab generasi kedua VIETNAM ni lahir ade yang takde mate, kaki kecil, kepala besar dan etc. Kat bawah ade beberapa gambar yang saye google tadi.











Cukup simpati bile tengok dieorang. Bagi saye memang patut kerajaan VIETNAM menuntut 990 juta dari kerajaan AS untuk setiap tahun selama 10 tahun bagi menangani impak AGEN OREN yang dihadapi oleh rakyat VIETNAM.

Bloggers Paling Mengharukan FATENCUMYL dan KURAWK

Entri saye kali ni khas untuk dua umat manusia yang sangat menghargai followers-nye iaitu FATINCUMYL dan KURAWK . Saye sangat terharu dengan post anda berdua. Tak sangke pulak jadi followers yang ke-200 tuk blog FATEN dan yang ke-100 tuk blog kurawk pade hari yang same. Memang saye ni ade 'ONG' hahaha. Di bawah adalah postnye :


YANG NI POST DARI FATEN. SIAP ADE GAMBAR LAGI. SEGANNYE SAYE


YANG NI POST DARI KURAWK. DIE CAKAP SAYE NI PENYELIT


SANGAT TERHARU SAMPAI SAYE JADI SEDIH. NASIB BAEK TAK MENANGIS. LAIN KALI JANGAN BUAT LAGI ~HOHO

APE2 PUN TERIMA KASIH. NI BUAT SAYE SAYANG LEBIH KAT FATINCUMYL DENGAN KURAWK HAHA


Saturday, June 19, 2010

Superhero Baru Telah Ke Dunia

Pada 7 Jun 2010 saye dah naik pangkat jadi MAK LANG. Tapi tolong jangan panggil saye MAK LANG sebab tak glamour. Panggil saye MAMA BELLA ye hahaha. Alhamdullillah, kakak ipar saye selamat lahirkan seorang superhero ke dunia di Prince Court Medical Centre. Kali ni Superhero tu memang hebat. SPIDERMAN pun tak boleh menandingi kehebatan anak buah saye ni atas sebab2 yang munasabah. Antaranya:


KEHEBATAN MENGUAP. KALAU SPIDERMAN MENGUAP CAMNI MESTI KOYAK TOPENG DIE

Kalau kawan2 nak tahu, name die MUHAMMAD UMAR. Simple je name die kan. Saye nak post entri ni dari aritu lagi. Tapi asyik terlupa je. Tulah sibuk sangat dengan AGEN OREN. Saye memang jadi orang gayat bile dapat taw UMAR dah lahir. Yelah anak buah pertama. Kegembiraan mesti lebih.



TIME NI MASE BARU LAHIR


UMAR SUKA TIDUR. CUBA TEKA DIE IKUT PERANGAI SAPE?

Friday, June 18, 2010

Agen Oren : Bahagian 1

Assalamualaikum

Semalam saye ade terbaca berita di Utusan Malaysia tentang tuntutan sebanyak RM990 juta yang dilakukan oleh kerajaan Vietnam terhadap kerajaan AS. Mereka buat tuntutan tu sebab nak bendung impak AGEN OREN (bukan air oren twister ye. kalau yang tu memang sedap) yang dihadapi oleh rakyatnya selepas PERANG VIETNAM serta untuk tujuan kerja2 pembersihan bahan kimia dioksin yang masih aktif di beberapa lokasi.

John F. Kennedy, presiden AS ketika itu yang disokong oleh Setiausaha Pertahanan AS, Robert McNamara telah menyembur kira2 75 juta liter AGEN OREN ke atas kawasan Vietnam. Tujuan mereka adalah untuk menghapuskan tanaman serta menggugurkan daun2 di hutan bagi membolehkan mereka mengesan tempat persembunyian GERILLA VIET CONG pade mase tu.

Perkara ini adalah hal kemanusiaan sejagat yang perlu diberi perhatian. Sehingga sekarang tuntutan tersebut masih lagi dalam perbincangan walaupun perang telah berakhir lebih dari 30 tahun. Alasan pihak AS adalah mereka mahu menyiasat adakah benar AGEN OREN yang menyebabkan generasi Vietnam hari ini mengalami kecacatan serta yang memberi kesan terhadap ekosistem di Vietnam.

Bagi saya, keputusan John F. Kennedy ketika itu adalah terlalu radikal dan tidak memikirkan kesan jangka panjang yang bakal berlaku selepas mereka sembur bahan kimia tu. Ape2 pun jangan lupe next entri ye. Panjang lagi cerita pasal AGEN OREN ni



Sumber dari google

Thursday, June 17, 2010

Wah tak bergunanya!

Assalamualaikum

Saye nak kongsi sikit tentang pengisian saye semasa cuti semester kali ni. Pengisian saye sangat simple dan sedikit tak berguna. Die ada dua kategori.

  • Kategori pertama(Kalau kakak saye TAK CILOK broadband saye)
Pagi - Kemas rumah, online , TIDUR

Tengahari - Tolong ibu masak (selalu tengok je). Kadang2 saye mengelat. Saye pergi TIDUR. Alasan yang diberi adalah TIDUR sunah.

Petang - online, TIDUR lagi

Malam - Prepare dinner, online, TIDUR

  • Kategori kedua(Kalau kakak saye CILOK broadband saye)
Pagi - Kemas rumah, TIDUR

Tengahari - Same seperti di kategori pertama

Petang - TIDUR lagi dan lagi

Malam - Prepare dinner, online, TIDUR

Yang kategori kedua ni agak kronik sikitlah. Sampai ayah saye risau tengok saye asyik tidur je. Die ingat saye pengsan. OH BAPAK SILA JANGAN RISAU. ANAKMU INI MEMANG KAKI TIDUR. Ape2 pun jadual ni memang seperti bak kata orang 'pagi, petang, siang, malam tidur'. Haaaaaaaa inilah die!! Saye sebenarnya berniat nak ganti waktu tidur semester 2. Tapi rasenye macam dah terlebih ganti je hahaha.

Peringatan : INI ADALAH RINGKASAN JADUAL SAYE DI RUMAH. Saye memang suka tidur tapi bukan macam beruang kutub yang tidur lepas makan seekor ikan yang besar. heh!




Kalau dah kahwin jangan buat begini. Sila perlahankan bunyi dengkuran anda.




Mimpi yang paling terbaik

Monday, June 14, 2010

RMK-10 vs FIFA 2010

Assalamualaikum dan Salam Waka Waka(lagu FIFA 2010)

Sekarang ni pergi mana2, semua orang sibuk dengan FIFA 2010. Nenek-nenek di kampung pun sibuk bergosip pasal BOLA. Sape2 yang tak tahu pasal FIFA 2010 ni memang patut dibuang ke luar atmosfera bumi. Tapi di sebalik kesibukan rakyat Malaysia berFIFA, ramai yang kurang beri perhatian kepada RMK-10 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri kite. Di akhir pembentangan, pelbagai pendapat dan komen yang dilontarkan. Ramai yang memuji namun ade juga yang mengkritik. Hasrat utama kerajaan kali ni adalah untuk meningkatkan ekonomi berpendapatan sederhana kepada ekonomi berprestasi tinggi. Saye kurang berminat nak ulas tentang ekonomi sebab saye otak sains. Jadi saye tak berape faham(tapi kalau kira duit saye sangat bijak).

Tentang Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA), kerajaan telah menetapkan sumber minyak petroleum, gas dan minyak sawit sebagai sasaran. Oleh itu industri oleokimia dan petrokimia bakal berkembang dengan pesat di negara kita. Memandangkan saye seorang pelajar jurusan kimia, saye sedikit bersyukur kerana kemungkinan peluang pekerjaan dalam bidang kimia bertambah dan turut berkembang pada masa hadapan seperti berkembangnya industri2 berasaskan petroleum, gas dan minyak sawit. Tak kurang juga dengan bidang2 lain seperti kejuruteraan, sains fizikal etc.

Selain itu, saye memuji usaha kerajaan mempergiatkan aktiviti kesedaran hijau dan amalan mesra alam sekitar. Antara yang terdapat dalam intipati adalah :

* Memperuntukkan RM20 juta untuk mempergiatkan aktiviti kesedaran hijau dan amalan mesra alam sekitar

* Menjadikan Putrajaya dan Cyberjaya sebagai Bandar Teknologi Hijau yang akan menjadi pelopor kepada pembangunan bandar lain

* Mewujudkan dana berjumlah RM1.5 bilion bagi membolehkan syarikat pengeluar dan syarikat pengguna teknologi hijau membuat pinjaman mudah untuk membiayai aktiviti mereka, dengan RM50 juta untuk syarikat pengeluar dan RM10 juta untuk syarikat pengguna. Permohonan pinjaman boleh dibuat melalui Pusat Teknologi Hijau Negara. Skim ini dijangka memberi faedah kepada lebih 140 syarikat dan dimulakan pada 1 Jan 2010

*Pemilik bangunan yang memperoleh sijil Indeks Bangunan Hijau (GBI) mulai 24 Okt, 2009 hingga 31 Dis, 2014 diberi pengecualian cukai pendapatan bersamaan perbelanjaan modal tambahan bagi memperoleh sijil berkenaan

*Pengecualian duti setem kepada pembeli yang membeli bangunan dengan sijil GBI mulai 24 Okt, 2009 hingga 31 Disember 2014.

(Sumber dari web Malaysia Kini)

Kerajaan juga bakal memperkenal kurikulum baharu untuk sekolah rendah dan menengah. Subjek sukan telah diberi taraf sebagai subjek mata pelajaran sebagai usaha untuk seimbangkan di antara akademik dan kesukanan. Bagi IPT2 di Malaysia, pelbagai usaha yang dilakukan oleh kerajaan untuk merancakkan lagi aktiviti penyelidikan di unversiti2 tempatan. Antaranya dengan mengiktiraf UTM sebagai universiti penyelidikan yang kelima selepas UM, USM, UKM dan UPM. Tahniah kite ucapkan pada warga UTM.

Sekian saje laporan dari KARAM NABILLA NASIR untuk blog DIAM Dah macam buat laporan berita entri saye kali ni. Tapi yang penting sangat berfaedah untuk dibace post panjang ni. Selamat membace.



Thursday, June 10, 2010

Penjaga Budak Sunat Versi 2020

Assalamualaikum kawan2 dan Salam Musim Bersunat

Lame juge saye tak update blog kan. Hehe tak sampai seminggu pun. Sekarang saye sibuk sikitlah kawan2. Ade tanggungjawab yang sangat berat perlu dipikul. Sangat berat seperti memikul seekor GAJAH BALIK KE THAILAND. Memang sangat mencabar. Tapi saye kuatkan juge semangat untuk menghadapinye. Senang cerita saye sebenarnye tengah jage adek saye yang baru lepas sunat di kampung arwah nenek saye. Mentang-mentanglah saye cuti semester. Wah, wah, wah bestnye aktiviti cuti semester saye ye. Ape2 pun Syukur Alhamdullillah selamat juge adek saye bersunat. Mase nak pergi sunat tu hampir2 die salah masuk klinik. Ade ke die nak masuk KLINIK MURTHI. Tak pasal2 SALAH POTONG nanti. Klinik die sebelah2 je. Satu Orang Melayu punye dan satu lagi orang India.

Hehe saye sebenarnye tak kisah pun jage adek saye tu. Daripada duduk rumah berguling-guling sebab bosan, ape salahnye saye jage die kan. Lebih kurang saye ni macam orang gaji khas untuk adek saye. Tapi saye orang gaji kelas pertamalah hehe. Saye siap menari-nari(budget breakdance) dan melompat-lompat(gaya monyet) di depan adek saye taw. Motif sebab saye sengaja cari pasal. Bagi die cemburu. Yelah die mana boleh lompat camtu kan kalau baru lepas sunat kehkehkehkeh(dengki). Tapi adek saye emolah pulak mase tu. Tiba-tiba air mata mengalir di pipi. Maybe die tak sangka saye meng'HANJIN' die sehingga begitu sekali. Saye nak gurau2 je. Terlebih la pulak. Maaflah ye adekku.

Kesian jugak tengok adek saye. Adelah die menangis sikit2. Die cakap sakit. Pastu die mengadu dekat saye. Saye cakap memanglah sakit(ceh cakap budget macam pernah sunat). Kesian punye pasal, saye pun mengorbankan lappy saye kepada adek saye selama beberapa jam. Yelah mesti bosan kan. Adek saye ni takdelah benda lain die nak tengok kat YouTube. Balik2 Tom & Jerry Tales. Dah pernah tengok pun die nak tengok lagi. Kalau cerita transformer rasenye dah 10 kali ulang. Ulang sampai die boleh hafal skrip cerita tu. Games pulak asyik2 maen game racing. Hurm ape2 pun memang satu pengalaman bagi saye. Saye mane pernah jage budak sunat sebelum ni.



Adek saye sedang tinjau-tinjau ~ hohoho



Wajahnye yang meminta simpati dari saye



Hilangkan bosan



Saat air mata minitis di pipi ~ sayelah penyebabnye hahaha

Okey kawan2 sampai di sini saje. Terima kasih kerana membace entri saye ~ ding ding assalamualaikum

Friday, June 4, 2010

Semuanya salah


Assalamualaikum kawan2

Hari ni saye nak buat pembetulan sikit. Bukan pembetulan soalan pendidikan jasmani, fizik mahupun chemistry tapi pembetulan tentang diri saye.

  • Ramai orang cakap saye suke buat muka SOMBONG lagi ANGKUH tapi sebenarnye saye memang macam tu. Memang sejarah keturunan saye mempunyai muke sebegitu. Kalau tak percaye cuba tengok muke ibu saye. Saye dah cube buat muka manis tapi bila pandang cermin terasa macam orang gila di tepi jalan.

  • Ramai orang cakap saye sangat tinggi tapi rasenye takdelah tinggi sangat sebab pemain tenis dunia MARIA SHARAPOVA jauh lagi tinggi dari saye. Cuba korang tengok gambar bawah ni. Saye yang tengah2. Mana ada tinggi hehehehe


  • Ramai orang cakap saye seorang yang jage diet, padahal kalau dekat kampus selalu je 'melantak' nasi goreng paprik di tengah2 malam. Dalam kuliah pun saye makan terutamanye kuliah statistik(akibatnye markah statistik saye cukup makan saje). Terbukti saye tak boleh makan dalam kelas sebab boleh hilangkan fokus saye.

  • Ramai orang cakap saye ni nampak matang. Tapi bukan selalu pun saye macam orang matang. Kadang2 perangai HAGEMARU, ELMO, SPONGEBOB saye yang selalu terlebih. Tapi kadang2 ade juga macam ULTRAMAN, POWER RANGERS, KLUANG MAN, ANIKINDER, MASK RIDER(sebab saye menyelesaikan masalah umat2 di Universiti Malaya).

  • Ramai orang cakap saye ni rajin. Padahal pemalas. Suka termenung(perangai buruk yang paling susah nak diubah sejak sekolah rendah). Kalau sesiape yang ade tips kongsi2 dengan saye ye.

  • Ramai orang cakap saye muke wajib ade boyfriend dan muke suka tukar2 boyfriend. Padahal saye dah hidup solo sejak 6 tahun yang lepas. Lagipun saye belum bahagia dengan diri saye sendiri. Jadi saye tak boleh nak bahagiakan orang lain(ayat dramatis). Lagi satu sebab saye tak suke mainkan perasaan orang. Kesian orang tu nanti. Dan sebab paling ketara adalah saye takde perasaan @ hati kering terhadap orang lelaki tapi bukan bermakna saye berjiwa songsang ye. Saye masih di landasan yang benar lagi lurus. Senang cerita pintu pagar keluli besi hati ni belum terbuka lagi untuk sesiapa.

  • Ramai orang cakap saye ni suke berfikir dan riak muke macam orang yang ada masalah walhal saye tengah syok berangan(ni lagi satu perangai pelik yang susah nak diubah)

  • Ramai orang cakap saye ni macam orang yang suke memilih tapi sebenarnye orang yang memilih saye. Saye tak kisah sebenarnye. Semua okey saje.

  • Ramai orang cakap saye macam tak best. Tapi bile dah kawan haaaa 'LU PIKIRLAH SENDIRI'(haha ayat budget bagus)
Sangat ramai yang cakap saye kelihatan sombong(dalam 85% responden mengatakan sebegitu). Jadi suke untuk saye ulang kembali saye memang begini. Tolonglah terima(nada sebak). Statement sedih yang tak berapa nak ikhlas.


Thursday, June 3, 2010

Kamu sangat mendukacitakan

Dulu masa kau menuntut di universiti
Apa yang kau mahu, semua ibu dan ayah berikan
Katakan apa saja, pasti ibu dan ayah tunaikan
Tapi, aku sangat kesal dengan sikap kau yang suka mengugut ibu dan ayah ketika itu jika mereka tak tunaikan permintaan kau
Sungguh kau disayangi seperti ANAK EMAS
Kami yang lain kadang2 terasa hati
Namun, kami faham. Ibu dan ayah tak bermaksud untuk melebihkan sesiapa
Ketika itu aku lihat sendiri kesusahan ibu dan ayah untuk penuhi kehendak kau
Pelbagai perkara yang terpaksa dikorban demi engkau
Memang tak adil untuk kami di sini
Bukan cemburu tapi kau hanya pandai meminta sahaja
Tapi kau tak pernah melihat kesusahan mereka

Sekarang kau sudah bekerja
Punyai pendapatan sendiri
Ibu dan ayah sangat bersyukur dengan kau
Belum sempat ibu dan ayah merasai kesenanganmu itu
Kau minta untuk berkahwin pula
Seharusnya kau sebagai anak perlu bantu kesusahan ibu dan ayah dahulu
Lebih-lebih lagi kau sebagai ANAK LELAKI
Walaupun mereka pernah buat salah pada kau
Kau tak boleh berdendam
Mereka ibu dan ayahmu

Demi ANAK EMAS
Ibu dan ayah kahwinkan juga
Pelbagai janji yang kau tabur pada ibu dan ayah sebelum kau berkahwin
Takut-takut kalau tiada janji manis ibu dan ayah tak benarkan kau untuk berkahwin
Alhamdullillah kau akhirnya selamat diijab kabulkan
Perasaan kami semua bercampur aduk setelah kau berkahwin
Lagi-lagi bagi seorang ibu
Mana tahu anak lelakinya melupakan dia apabila sudah berkahwin

Ku sangkakan panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengahari
Apa yang dirasakan oleh ibu memang benar
Kini setelah kau beristeri dan bergaji besar
Kau semakin lupakan kami di sini
Mana janji yang kau tabur selama ini
Kenapa kau terlalu berkira-kira dengan ibu dan ayahmu sendiri
Sedangkan begitu kau bersangka buruk pula pada kami yang lain

Ingat!
Kau senang sekarang tidak bermakna kau senang selamanya
Masa hadapan jika kau susah, kepada kami jugalah kau pohon bantuan
Memang tak patut kau terlalu berkira-kira dengan kami semua
Allah bagi kau umur yang panjang dan rezeki yang banyak
Untuk apa???
Bukankah untuk kau balas jasa ibu dan ayahmu
Ingat sekali lagi
Jangan sampai tuhan tarik balik apa yang kau miliki sekarang

Sekarang ibumu sudah berkecil hati
Tiada lagi keberkatan untukmu
Lagi-lagi kau seorang ANAK LELAKI
Sanggup kau belakangkan ibumu sebegitu

Sedarlah wahai orang yang aku sayangi
Umur ibu dan ayah mungkin tak panjang lagi
Kau pandai-pandailah fikirkan sendiri


Harap kawan2 dapat ambil pengajaran. Tapi kalau korang sedar kisah sebegini memang banyak berlaku. Dalam kaca tv pun banyak ditayangkan. Ingat ye kawan2 terutamanya kaum lelaki. Jika sudah beristeri jangan sesekali lupakan ibu dan ayah korang. Insan itu tetap nombor satu. Bagi kawan2 perempuan, kelak jika sudah berumah tangga jangan sesekali buat suami korang rase serba salah di antara diri korang dengan ibunye. Ingat ye


Tuesday, June 1, 2010

Rupenye majalah untuk budak sekolah rendah sesuai untuk saye jugak

Assalamualaikum kawan2

Kali ni tajuk entri saye agak panjang. Ape2 pun teruskan membace ye. Pagi tadi mase kemas2 buku adek, saye terjumpe majalah Asuh. Saye ape lagi dengan 'excited'nye bace buku tu sampai habis. Huhu lame betul tak bace buku tu. Dulu time sekolah beli setiap bulan. Tapi saye bace part kartun syaitan tu je hahaha. Tapi ade satu part dalam buku tu memang sesuai untuk saye walaupun umur saye dah nak masuk 20 tahun. Tajuk die Cara belajar sistematik. Antara tips die:

  • Manfaatkan mase - die cakap kalau tengah tunggu bas atau dekat dalam kereta buat nota ringkas atau bace buku. Kalau saye borak2, dengar lagu, tak pun tengok dengan jeling2 orang je (takde motif pun buat camtu)
  • Bawa buku ke mana sahaja - Yang ni memang tak akan saye buat. Lagipun saye xkan bace. Buang tenaga je.
  • Buat nota ringkas - Haaaa yang ni paling saye terase. Nota ringkas saye biasanye akan berhabuk. Sebab lame2 saye sendiri tak faham dengan ape yang saye tulis. Tak tahu sebab ape jadi camtu. So, saye tak bace. Memang membazir kertas dan pen.
  • Ikut jadual sepenuhnye - Haha kalau yang ni memang sangat susah. Plan nak study tapi last2 tukar jadi tidur tak pun online huhu.
  • Sentiasa bertanye - Saye seorang yang malas nak bertanye (buruk perangai. Kalau tanye arah jalan saye rajin)
  • Ulang ape yang dibace - Bace sekali sudah. Lagipun mane sempat.(Kalau study last minute memang lah tak boleh nak ulang Cik Nabilla oiii!)
  • Menjawab soalan Past Year - Nak siapkan soalan tutorial pun malas hahaha.
Cara yang terakhir ni jadi penyelamat buat saye
  • Belajar ikut rentak sendiri - Haaaa yang ni memang saye ikut. Rentak saye belajar adalah dengan ikut mood. Lepas tu kalau time terdesak tiru jawapan tutorial orang lain( boleh jimatkan mase. Lagipun cikgu saye pernah cakap meniru adalah satu proses belajar hehehe). Tapi time terdesak je, kalau tak saye memang buat sendiri (back up balik). Lagi satu kalau lab report saye buat sendiri jugak. Tiada plagiat2 taw huhu.
Kesimpulannye sila berubah ye Cik Nabilla. Kawan2 jangan ikut care saye yang pemalas ni. Kepada adek saye jangan ikut perangai kakakmu ni. Kepada ahli keluarga saye yang bace post ni jangan beritahu ibu dan ayah. Biarlah rahsia okey hehehe






Ni adek saye. Sekarang dah 10 tahun. Die sangat degil huhu. Gambar ni diambil mase raye tahun lepas dekat kampung nenek. Tapi cube korang tengok lipatan samping adek saye. Terbaek kan hahaha



ShareThis